U Prijedoru su održani 19. Majski književni susreti. Riječ je o manifestaciji posvećenoj promociji mladih autora, koji organizuje Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”.

Dvanaest mladih pisaca i pjesnika iz Prijedora, Novog Grada i Banjaluke okupilo se na 19. “Majskim književnim susretima”. Prijedorčanki Milici Tadić ovo je prvo javno predstavljanje publici, iako piše već 15 godina.

– Pišem da bih predstavila drugima ono šta osjećam, ono što se nakuplja u meni kroz vrijeme, da pokažem to što sam naučila pošto studiram srpski jezik i književnost. Ova manifestacija u našem gradu je baš posebna, zbog toga što daje priliku mladima da se predstave – rekla je Tadićeva.

“Majske književne susrete” pokrenula je, prije 19 godina, prijedorska pjesnikinja Anela Sejarić Vujinović.

– Moj lični motiv je bio to što ja nisam imala adekvatnu podršku tada nikoga, jer kad se vi pojavite kao mladi talenat, vrata su vam poprilično zatvorena da se dokažete, da se pokažete i meni je to dalo snage i adrenalina da ja uradim nešto za te mlade ljude – dodaj Sejarić Vujinović.

Manifestacija je organizovana u okviru obilježavanja 24. maja, Dana i krsne slave Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”. Obilježavanje Dana biblioteke nastavlja se u ponedjeljak, kada će biti organizovana promocija novog romana Mirjane Bobić Mosjilović. U utorak će biti otvoren bibliotečki kutak na Pedijatrijskom odjelu prijedorske bolnice.

U okviru Dana biblioteke u srijedu će biti organizvoano besplatno učlanjenje.