Sveštenik Splitsko-makarske nadbiskupije Ante Žderić poručio je da onaj ko ne osudi zločin u Jasenovcu ne može biti vjernik i ukazao da bi i Isus Hristos, kao Jevrej, bio smaknut u jasenovačkom logoru smrti.

Žderić je istakao da je jevanđeoska poruka Isusa Hrista dijametralno suprotna sa genocidom koji stoji kao ideja u temelju jasenovačkog logora.

– Negirati taj logor smrti, kao i druge, značilo bi učestvovati u zločinima koji su se tamo planirali i provodili nad Srbima, Jevrejima, Romima, nelojalnim Hrvatima… – naveo je Žderić u kolumni za portal “Autograf”.

On je ukazao da je posebno cinično zlo izvrtati teze i pitanje Jasenovca pokušati zasjeniti (ili opravdati) pitanjem komunističkih ili zločina iz rata u Hrvatskoj devedesetih godina.

– Ko nije spreman osuditi naci-fašističku ideologiju, ne može biti vjernik. Jasno osuditi naci-fašističku i svaku drugu ideologiju i njene lokalne verzije, nije samo stvar osnovne kulture, nego još više, civilizovanosti i vjerničkog pogleda na svijet – naveo je Žderić.

On je istakao da su radikalne ideologije duhovna “Meka” za sve one koji nisu bili sposobni da se ostvare u bilo čemu u životu, što bi njihovom postojanju dalo smisao.

– Oni svoj identitet grade na obmani da su vrijedniji od drugih. Zato broje krvna zrnca, gledaju boju kože i očiju. Ili motre sa koliko se ko prstiju krsti. Drugo i ne znaju. Niti žele – naveo je Žderić u kolumni.

Nasuprot protagonistima ideologija, ističe Žderić, stoje hrabri ljudi, žrtve, znani i bezimeni.

– Naša je ljudska dužnost da ih pamtimo. Svake se godine 22. aprila sjećamo proboja iz koncentracionog logora smrti Jasenovac, koji se dogodio 1945. godine – podsjeća Žderić.

On je rekao da su na taj dan goloruki logoraši krenuli na ustaške stražare, pokušavajući da se dokopaju slobode i života.

– Većina ih je stradala pod vatrom mitraljeza. Spasilo ih se svega devedesetak. Govoriti o broju žrtava Jasenovca zvučalo bi kao licitiranje, u našem društvenom kontekstu opterećenom politikama, ideologijama, fundamentalizmima, ostrašćenostima, ličnim interesima – navodi splitski sveštenik.

On je ukazao da je osuda ovih zločina ozdravljujuća za pojedinca, narod i društvo.

U ranijem intervjuu Žderić je rekao da bi uveo ustavni zakon da svako ko želi obavljati javnu dužnost u Hrvatskoj prije stupanja u službu mora pročitati “Dnevnik Ane Frank”.

– Takvi vole svoje mrakove. A fiksacija njihove mržnje u pomenutom slučaju su žene i djeca – Srbi. Ne brinite. Sutra ćete takvi biti i vi. I vaša djeca – upozorio je Žderić.

Autor: SRNA/Srpskainfo