Jedna je od najljepših plaža u Evropi, ali i najčudnijih.

Lista portala D Vrlds 50 Best Bičis osmišljena je uzimajući u obzir prirodne ljepote, prostor, popularnost, aktivnosti na plaži, čistoću i mirnoću mora, a glasalo je više od 750 najpriznatijih i najiskusnijih svjetski uticajnih putopisaca, novinara i stručnjaka.

Laki Baj u Australiji zauzela je prvo mjesto, zahvaljujući svom čistom pijesku, tirkiznoj vodi i populaciji kengura.

 

Ans Surs D’Argent, plaža na Sejšelima je na drugom mjestu i “oduzima dah”, sa granitnim stijenama duž obale i ružičastim pijeskom koji je savršen kontrast kristalno čistoj, tirkiznoj vodi”, a treće mjesto zauzela je Hidn Bič na Filipinima, koja je skrivena iza visokih krečnjačkih stijena, zbog kojih je nemoguće vidjeti spolja – do male uvale se može doći samo čamcem, a zatim plivanjem kroz mali otvor.

Na ovoj listi našla se i jedna hrvatska plaža. Riječ je o plaži Pasjača u Konavlima, koja je na ovoj prestižnoj listi zauzela 39. mjesto. Ova plaža se nalazi na usamljenom, nepristupačnom mjestu gdje se stijene Konavo strmo spuštaju u Jadransko more. Do ove prelijepe plaže, okružene prirodnim ljepotama, možete doći spuštanjem niz stepenice u stijenama.

 

Pasjača je na portalu Juropijan Best Destinešns proglašena za najbolju evropsku plažu u 2020. godini, prenosi Nova.

“Smještena u podnožju stijene, ova plaža je pravo čudo”, piše Juropijan Best Destinejšns i podvlači da je nastala “zajedničkim radom prirode i čovjeka”. “Kad je 1955. godine probijen tunel do mora preostalo kamenje ostavljeno je na obali, a u nekoliko godina more je to kamenje pretvorilo u šljunak, a zatim u pijesak. Tako je rođena Pasjača. Nakon nekoliko godina more je odnijelo sav pijesak, pa su lokalci donosili novi kamen koji se pretvarao u šljunak pa opet u pijesak. Tako će činiti opet i opet da bi očuvali svoj mali raj”.

Izvor: Srpskainfo