Na izložbi ćiriličnih rukopisa u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici, pristiglih na konkurs “Ćirilicom ostavljamo trag”,ukazano na značaj upotrebe, očuvanja i ljepote ćiriličnog pisma.

Izloženo je 56 rukopisa.

Ćirilica je potisnuta i zapostavljena u kulturnom i javnom životu, čak i u umjetnosti. U školama se koristi jer je to osnovno srpsko pismo, ali van škola, nažalost, sve manje, konstatovano je prilikom otvaranja izložbe.

Nagrađeni su Ana Lazarević, Aleksandra Ritan, Ivana Semiz i Svjetlana Јakšić.

Zahvalnica za učešće uručena je i Osnovnoj školi “Dragan Vujanović” iz Svodne jer su podstakli učenike da se masovno prijave na ovaj konkurs.

Novčane nagrade i diplome učesnicima konkursa u četiri kategorije obezbijedila je i uručila Bobana Ćibić iz Kozarske Dubice, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Inicijatori konkursa koji je u potpunosti opravdao očekivanja, su Dijana Knežević, bibliotekar i Miloš Kecman, profesor srpskoj jezika u OŠ “Sveti Sava”.

-Narod koji nema svoj jezik, svoje pismo, u duhovnom smislu i ne postoji. Zadovoljni smo odzivom učesnika u svim kategorijama uključujući učenike i građane – kazala je Dijana Knežević. Naglasila je da je važno da u svakodnevnom životu ne preuzimamo tuđe riječi, izraze, skraćenice, nego da koristimo svoj jezik i ćirilično pismo.

Danijela Balaban, direktor Narodne biblioteke u Kozarskoj Dubici, ocijenila je veoma uspješnim konkurs i izložbu. To je važan korak ka očuvanju ćirilice odnosno srpskoj jezika i pisma a time i nacionalnog identiteta.

Izvor: Srpskainfo