Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetu mučenicu Glikeriju.

Sveta mučenica Glikerija je za vrijeme “nečastivog” cara Antonina bila pozvana da prinese žrtvu idolu Dijevom. Nacrtala je krst na svome čelu, pa kad je namjesnik carski upitao gdje je njena lampada (jer su svi nosili lampade lampe u rukama), Glikerija je pokazala krst na čelu i rekla – Ovo je moja lampada.

Zbog ovoga je bačena u tamnicu kako bi umrla od gladi. Ali, anđeo božji joj se javljao i davao joj nebesku hranu. Kada je poslije izvjesnog vremena namjesnik otvorio tamnicu da provjeri da li je umrla, iznenadio se kad je video Glikeriju živu, zdravu i obasjanu.

Zatim je baciše u peć ognjenu, ali je ostala nepovređena od ognja. Stojeći usred ognja, ona je hvalila Gospoda, spominjući čudo na tri otroka u peći vavilonskoj. Najzad je bila bačena pred lavove, i pomolivši se Bogu, ova sveta devica predala je dušu svoju Gospodu, za koga je junački pretrpela mnoge muke. Glikerija je preminula 177. godine, piše Kurir.

Iz njenih moštiju poteklo je celebno miro, kojim su se liječili bolesnici od najtežih bolesti. U mnogim dijelovima Srbije vlada običaj da se na današnji dan ne sprema niti jede meso, jer se vjeruje da se tako sprečava bolest. Danas se takođe izbjegava paljenje vatre poslije podneva, u selima se ne lože peći niti pale svijeće.

Izvor: Srpskainfo