U Federaciji BiH od danas, nema pušenja u zatvorenim javnim mjestima, u javnom prevozu, ali i u automobilima gdje se nalaze maloljetne osobe.

Dženana Sokolović cigarete konzumira preko 45 godina. Svjesna je, kaže, štetnosti koju uzrokuju, ali tu naviku nikada u potpunosti nije mogla da iskorijeni. Iako je dugogodišnji pušač, zabrana pušenja na javnom mjestu neće joj predstavljati problem.

“Pa da vam kažem, ja sam pušač, pa ako je tako onda mora biti. Ima kuća pušiće se u kući i eto. Podržavam, ima raje koja ne puši, ima koje puši i eto”, kaže Dženana za UNU.

Građani Sarajeva sličnog su mišljenja.

“Ako mi pušimo i ako se mi trujemo, ne moraju se trovati oni koji ne puše”, kažu nam

“Ma naravno da sam protiv pušenja, u svakom slučaju sam protiv. Ne pušim i ne idem po kafićima gdje se puši”.

“Mislim da je najveće zlo našeg čovječanstva cigarete i takve droge, utiču posebno na mlade ljude. I mislim da ne bi trebalo dozvoliti da se puši ni u jednom slučaju, ni u jednom prostoru”, konstatuju građani u anketi.

Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se cigarete najviše i konzumiraju biće dužni na vidnim mjestima istaći znak “zabranjeno pušenje”.

U objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela. Pušenje se dozvoljava samo u posebnim prostorijama predviđenim za to. Ugostitelji očekivano negoduju.

“U slučaju da je gost zapalio cigaretu, mi smo dužni da ga opomenemo, zabranimo mu uslugu, da zatražimo da napusti prostor, a ako ne onda smo dužni da pozovemo nadležni organ, a ko je zadužen policija, da policija ga odstrani. Je li to bruka i sramota?” pita Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Zakon o zabrani pušenja na javnom mjestu u Federaciji BiH stupa na snagu danas, 28. maja. Ugostiteljski objekti imaće 6 mjeseci vremena za prilagođavanje, dok će se fizička lica odmah početi kažnjavati. To znači da – ukoliko budete pušili u automobilu u kojem se nalazi maloljetna osoba – dobićete kaznu.

“Važno je napomenuti da se raspon kazne kreće od 100 do 15 hiljada KM, međutim one se počinju naplaćivati godinu dana od dana primjene zakona. Nadzore će vršiti kantonalna inspekcija, tržišno turistička inspecija, sanitarna, svako u okviru svoje nadležnosti”, kaže Vildana Brdarić, portparol Uprave za inspekcijske poslove KS.

Osim cigareta, pod zabranom je obuhvaćena i upotreba nargile, vodene lule, elektronskih cigareta i biljnih proizvoda za pušenje.

Izvor: banjaluka.net