Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da je BiH nemoguća i neodrživa zemlja u kojoj odluke ne donose oni koje su građani izabrali na demokratskim izborima i da Republika Srpska u tim okolnostima mora da traži svoj put.

Komentarišući najavu Ambasade SAD da će dva američka bombardera sutra imati nizak prelet iznad nekoliko gradova u BiH u znak, kako su naveli, partnerstva BiH i SAD, Kovačević je rekao da u Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara, gdje je potrebna i saglasnost zamjenika iz reda srpskog naroda, nije donesena takva odluka.

– Ko je onda taj ko je donio odluku? Suštinsko pitanje u BiH je donošenje odluka – rekao je Kovačević.

On je podsjetio da je Srbima u Republici Srpskoj prva asocijacija na američke avione bombardovanje 1995. godine u BiH i bombardovanje 1999. godine u Srbiji i Crnoj Gori.

– Oni sutra mogu da bacaju bombone, dolare, to nije bitno. Ovdje se postavlja pitanje donošenje odluka. Ko je taj ko je donio takvu odluku, ako znamo da Predsjedništvo BiH, koje je prema Ustavu BiH vrhovni komandant, nije donijelo. Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nikada ne bi glasala za tako nešto – rekao je Kovačević.

On je političkim partnerima u zajedničkim organima BiH poručio da BiH može da opstane jedino ako se budu uvažavali predstavnici sva tri konstitutivna naroda i oba entiteta.

– Ukoliko se to ne bude dešavalo, ukoliko nastave sa ovakvim jednostranim potezima, Republika Srpska će tražiti svoj put i sve manje će put Republike Srpske podrazumijevati BiH – poručio je Kovačević.

Dva lanser bombardera Vazdušnih snaga SAD “B-1B” izvršiće sutra niski prelet iznad gradova u BiH, saopšteno je iz Ambasade SAD, uz upozorenje da u te letjelice “u stanju brzo ispustiti ogromne količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv bilo kojeg neprijatelja, bilo gdje u svijetu, u bilo koje vrijeme”.

Iz Ambasade su naveli da je bombarder “B-1B” lanser najveće nosivosti konvencionalnog navođenog i nenavođenog naoružanja koji posjeduju Vazdušne snage SAD. Koristi se za višestruke misije i okosnica je američke dalekometne bombarderske flote.

Autor: RTRS