Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da je zadovoljan partnerstvom sa HDZ-om BiH i strankama “trojke” na nivou BiH.

Dodik je, nakon sastanka delegacija SNSD-a, HDZ-a BiH i SDP-a BiH u Mostaru, rekao da je atmosfera bila obećavajuća i potpuno drugačija od one iz prošlih vremena.

– Kad je bila SDA i kad smo svaki dan očekivali udarce od njih pa smo uzvraćali. Sad se pitanja stavljaju na dnevni red i onda se gleda da se riješe. Zadovoljan sam ovim partnerstvom – naglasio je on.

Dodik je najavio da će zajednička sjednica vlada Republike Srpske i FBiH biti održana u četvrtak, 8. juna i da će na dnevnom redu biti zajednička pitanja.

On je rekao da je planirano da naredni sastanak stranačkih delegacija, koji se održava na mjesečnom nivou, bude održan u Sarajevu, te da će domaćin biti bošnjačka strana.

– Razgovaraćemo o temama koje do tada ne budu riješene – zaključio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će sredstva iz Evropske unije biti odblokirana, Dodik je istakao da “EU nikada ne daje sredstva džabe, a uvodi se nova praksa da se blokiraju sredstva koja su ranije odobrena i zarađena”.

– To su sredstva koja su dogovorena za ranije projekte koji su realizovani. Uvodi se nova praksa u kojoj za prethodno, zbog nečega budućeg, nešto blokiraju – rekao je Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su se na današnjem sastanku, između ostalog, dogovorili da će intezivno raditi na pripremi nacrta izmjene Izbornog zakona.

– Danas smo dogovorili i da damo po jednu osobu koja bi krenula sa pripremom Izbornog zakona. I dali smo. Moguće da će prvi dio biti u vezi sa CIK-om, mehanizamom provođenja izbora, ali će na red doći i sve druge teme, jer je naša obaveza da u šest mjeseci nakon formiranja vlasti to donesemo – rekao je Čović.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao je da među partnerima u vlasti na nivou BiH postoji “fina energija i sinergija” za nastavak reformi u zemlji, dodavši da će se to nastaviti u narednom periodu.

– Svakako da nam predstoji dalji nastavak na putu reformi i kada je BiH u pitanju i FBiH. Na dobrom smo putu – rekao je Nikšić.

Autor: RTRS