Radovi na raskopavanju površinskog kopa rudnika u selu Bistrica kod Prijedora zaustavljeni su nakon što su se mještani pobunili i pozvali policiju i nadležne inspekcije.

Juče su prekinuti radovi. Bila su već tri inspektora iz Gradske uprave. Sve opštinske su ili bile ili će tek doći, a očekujemo i republičke. Mi smo poslali republičkoj inspekciji zahtjev za kontrolu i prijavu, policija je bila i radovi su stali. Čak smo čuli da su napisane i neke krivične prijave“, rekao nam je jedan mještanin.

Lokaciju je nakon obustavljanja radova obišao i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor koji je dao bezrezervnu podršku selu i borbi mještana za zaštitu sela, o čemu je portal CAPITAL pisao prije dva dana.

Javor kaže Prijedor nema nikakvu informaciju da li je izvođač radova dobio bilo kakvu informaciju od resornog Ministarstva energetike i rudarstva RS.

Mi nemamo informacija o tome da oni imaju dozvole za rad i koje bi trebalo i nama da dostave. U ovom trenutku se ni ne zna hoće li neko dobiti koncesiju. Postojala je dozvola za istraživanje izdata prije osam godina, ali se nije radilo od tada ništa. Nije poznato ko je ovo uradio, bageri su neobilježeni, nema ni table izvođača. Niko se nije javio niti najavio radove u Gradskoj upravi“, kaže Javor za CAPITAL.

Dodaje da će organizovati i posebnu sjednicu u Prijedoru koja će se odnositi samo na rudarenje da bi se našlo najbolje rješenje za mještane.

U Inspektoratu Republike Srpske kažu da su juče dobili predstavku građana koja se odnosi na radove na lokaciji Bistrice kod Prijedora i rudarski inspektor će već sljedeće sedmice da obiđe ovaj teren.

Foto: Capital.ba

Inspekcijska kontrola planirana je za sljedeću sedmicu, nakon čega ćemo moći dati odgovor o kakvim radovima je riječ i koje su mjere koje može preduzeti republički rudarski inspektor“, kažu u Inspektoratu RS i dodaju da je, prema informacijama koje imaju, na teren je izlazio poljoprivredni inspektor iz Prijedora.

S obzirom na to da se radi o zemljištu koje spada u kategoriju poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredni inspektor bi bio taj koji bi primarno trebalo da zabrani bilo kakve radove koji se kose sa namjenom poljoprivrednog zemljišta, dok se ne izvrši promjena namjene.

U prevodu, ovo znači da radovi koje su bageri započeli na ovom lokalitetu, prije dobijanja koncesije, zapravo predstavljaju devastiranje poljoprivrednog i šumskog zemljišta, što znači da tu posla imaju i poljoprivredni i šumarsko inspektor.

Poljoprivredni inspektor je tako mogao samo da zaustavi korišćenje poljoprivrednog zemljišta suprotno njegovoj namjeni.

Inače, da bi se na nekom mjestu mogao otvoriti rudnik i da bi se dobila koncesija, osim promjene namjene zemljišta i raspisivanja javnog poziva potrebno je da izvođač ima ugovor o koncesiji, a onda i da izradi tehničku dokumentaciju, koja se potom ovjerava, za šta je potrebno da imaju lokacijske uslove Minsitarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Nakon toga se pribavlja ekološka i vodna dozvola, nakon čega Ministarstvo rudarstva i energetike RS izdaje upotrebnu dozvolu.

Za sve ove dozvole i dokumentaciju koju treba “izganjati”, od dobijanja ugovora o koncesiji do početka prvih radova, kako smo saznali, potrebno je najmanje šest mjeseci.

Za ovaj lokalitet u Bistrici kod Prijedora trenutno postoji samo inicijativa, što nije ni blizu početka ispunjavanja uslova za otvaranja rudnika, zbog čega su svaki radovi koji se izvode nezakoniti.

Izvor: CAPITAL