Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović obratila se jutros na Međunarodnom forumu u Astani “AIF2023”.

Cvijanovićeva se jutros obratila na ovom forumu, kao i predsjednik Kirgizije Sadir DŽaparov.

– Drago nam je da vidimo kako dijalog među narodima vodi pronalasku boljih rješenja za globalne izazove -objavljeno je jutros na Tviteru foruma.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović učestvuje danas i sutra na Međunarodnom forumu Astana u Kazahstanu.

Cvijanovićeva će glavni govornik na panelu o temi “Multilateralizam – fokus na trenutne izazove i buduće transformacije. Ovaj panel je ujedno i ceremonija otvaranja Međunarodnog foruma.

Moderator panela je novinar televizije CNN Ričard Kvest, a osim Cvijanovićeve, učesnici su i predsjednici Kazahstana i Kirgistana.

Teme ovogodišnjeg foruma su efikasni modeli saradnje i partnerstva s ciljem rješavanja globalnih izazova, najavljeno je ranije iz Predsjedništva BiH.

Forumu će tokom dva dana prisustvovati lideri brojnih država, predstavnici međunarodnih organizacija, te izvršni direktori velikih multinacionalnih kompanija i renomirani međunarodni stručnjaci.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH doputovala je sinoć u Kazahstan gdje na forumu učestvuje na poziv predsjednika Kasima Žomarta Tokajeva.

Ona će imati radne sastanke sa predsjednikom Kazahstana i predsjednikom parlamenta, te na marginama ovog foruma održati bilateralne sastanke i sa drugim šefovima država.

Na Forumu se očekuje oko 1.000 učesnika i više od 100 govornika. Osim Cvijanovićeve, među govornicima su katarski emir Šeik Tamim bin Hamad el Tani, predsjednik Kirgizije Sadir DŽaparov, premijer Uzbekistana Abdula Aripov, generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva i generalni direktor Uneska Odri Azulaj.

Autor: SRNA/Srpskainfo