Preradović je rekao da se u knjizi “Kozarački književni razgovornik” može pročitati 50 intervjua sa piscima koji su se bavili Kozarom.

“Druga knjiga koju promovišem `Mastiljara stara` je moja najnovija zbirka pjesama koja će, vjerujem imati smisla u nekom daljem književnom stanju i razjašnjavanju vremena u kojem se nalazimo”, izjavio je Preradović novinarima i dodao da je prvu knjigu “Svitanje” objavio 1963. godine i da se u njoj nalazi prva pjesma o Kozari.

Direktor prijedorske Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Gordana Vila izjavila je da im je velika čast što su mogli da ugoste jedno od najznačajnijih imena na književnom nebu Republike Srpske.

“Mi smo se večeras prisjetili svih njegovih djela, a taj opus je izuzetno bogat i prevođen na brojne svjetske jezike. Čast je što ćemo biti među onim ustanovama koje su među prvima uključene u obilježavanje ovog velikog jubileja”, navela je Vila.

Ranko Preradović biće jedan od počasnih gostiju “Književnih susreta na Kozari”, imajući u vidu upravo ovaj jubilej njegovog dugogodišnjeg stvaralačkog rada.