Iako se u proteklih nekoliko mjeseci često u javnosti govori i piše o otvaranju rudokopa uglja na Bukovoj Kosi kod Prijedora, mora se priznati da u javnosti nisu prisutne potpune i tačne informacije o velikom razvojnom potencijalu koje ovaj projekat nudi.

Ovaj projekat se trenutno nalazi u fazi dobijanja dozvole za istraživanje uglja, ali potencijalnim otvaranjem rudokopa došlo bi do brojnih pogodnosti u ekonomskom smislu za grad Prijedor i Republiku Srpsku o čemu gotovo da i nije bilo riječi proteklih dana i mjeseci.

Prema pretpostavkama radi se o ležištu od oko milion tona uglja-lignita koje je ranije u više navrata bilo istraživano, čak i otkopavano u Drugom svjetskom ratu, a čiji bi se kvantitet i kvalitet trebao dodatno utvrditi novim, savremenim straživanjima koja će uslijediti uskoro.

Ono što je zasigurno, korist od svakog rudnika imaju i lokalni mještani, stanovnici lokalne samouprave ali i svi građani Republike Srpske.

Prema trenutnom stanju i odnosima na tržištu ugljenih mineralnih sirovina, otkopavanjem ovakvog ležišta bilo bi zaposleno najmanje 140 radnika, bila bi angažovana sva slobodna raspoloživa mehanizacija lokalnih privrednih preduzeća a lokalna samouprava bi imala zasigurno višemilionsku korist od koncesije (po važećim zakonskim rješenjima lokalnoj samoupravi pripada 70 odsto a Republici 30 odsto koncesione naknade).

Prijedor je kroz istoriju poznat kao rudarski kraj, grad u kojem postoje Rudarski fakultet i više rudarskih instituta i zavoda. Prijedor se razvio zahvaljujući eksploataciji svih vrsta mineralnih sirovina kroz istoriju a koja i danas traje. U Prijedoru se eksploatišu željezne rude, kameni agregati, gline i druge mineralne sirovine.

U konkretnom slučaju rudnika Bukova Kosa postoji ozbiljna namjera investitora da adekvatno obešteti vlasnike parcela na Bukovoj Kosi, postoji namjera za saradnjom sa lokalnom zajednicom, namjera da se apsolutno sve relevantne institucije struke uključe u analizu stanja i projektovanje rudarskih operacija, uz poseban osvrt na očuvanje životne sredine, zdravlja ljudi, životinjskog i biljnog svijeta, kulturno-istorijskog nasljeđa, izvora vode i svega ostalog.

Kriza na tržišu uglja prouzrokovana sukobom u Ukrajini, dovela je do otvaranja velikog broja malih ležišta uglja širom Evrope te bi i Republika Srpska mogla i trebala da iskoristi ovaj trenutak te se u funkciju stave i ležišta manjeg kvaliteta i manja po svojoj ukupnoj zapremini a jedno od njih je svakako i ležište na Bukovoj Kosi.

Izvor: Agencije