Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Beču da je Srpska pravoslavna crkva uvijek za mir i da ne dijeli ljude već se trudi da pastirski brine o spasenju duša i života svih kojima su bratska ljubav i pomoć potrebne.

– Crkva je uvijek za mir, stalno se moli za mir i čini sve što može da neprijateljstvo i mržnju među ljudima i narodima zamijene prijateljstvo i ljubav. Crkva ne deli ljude na “svoje” i “tuđe”, “domaće” i “strance” – rekao je srpski patrijarh.

On je istakao da simbol mira predstavlja i spomen-crkva koja će sutra u Mauthauzenu biti osveštana i da se raduje što će na osveštanju biti i članovi ogranka fondacije “Pro orijente” iz Linca, dodajući da njihovo prisustvo predstavlja važan pokazatelj pomirenja i izgradnje povjerenja.

Patrijarh je u svečanom govoru, koji je u organizaciji fondacije “Pro orijente” održao u sali Nadbiskupije u Beču, istakao da Srpska pravoslavna crkva i u 21. vijeku i dalje nosi krst svoga stradanja, prevashodno na Kosovu i Metohiji, ali i na drugim mjestima.

– Iz tog razloga naša crkva, ne samo da je više puta upućivala apele za mir u Ukrajini i da se za mir u toj prijateljskoj zemlji svakodnevno moli, već pokušava da pomogne gde i koliko može – podsjetio je patrijarh Porfirije.

On je naveo da su Pravoslavnu crkvu uzdrmala velika iskušenja koja su u posljednje vrijeme dostigla crkveni i politički vrhunac u nesrećnim ratnim sukobima u Ukrajini.

– Može se slobodno reći da je rat u Ukrajini otvorio jednu duboku ranu na tijelu Pravoslavne crkve. SPC vrlo dobro poznaje svu složenost i traume ratnih stradanja, budući da je i sama podnijela strašna stradanja u ratovima koji su obilježili 20. vijek – istakao je patrijarh.

Patrijarh srpski ukazao na lijep primjer Njegovog preosveštenstva episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja koji brine za pravoslavne vjernike iz Ukrajine, kojima je Eparhija austrijsko-švajcarska pružila nesebičnu pomoć u organizovanju crkvenih zajednica u Beču i Rimu.

– U crkvenom pogledu, Sveti Arhijerejski Sabor SPC kao kanonsku i zakonitu pravoslavnu crkvu u Ukrajini nedvosmisleno priznaje jedino Ukrajinsku pravoslavnu crkvu sa Njegovim blaženstvom mitropolitom Onufrijem. Ovakav stav počiva na poštovanju vjekovnog kanonskog poretka Pravoslavne crkve – naglasio je patrijarh.

Njegova svetost ukazao je da Ukrajinska pravoslavna crkva trpi golgotu i da je čudovišnog karaktera tretman neke crkve kao neprijatelja zbog činjenice da su pripadnici tragično sukobljenih strana vjernici jedne te iste crkve, saopšteno je iz Informativne službe Srpske pravoslavne crkve.

Prema njegovim riječima, SPC u sukobu u Ukrajini ne preuzima na sebe prerogative države i, shodno tome, ne donosi sud u vezi sa pitanjima međunarodnog prava, nego pokušava da pomiri i ujedini i doprinese da se rat što prije završi i ratne rane zaliječe.

Patrijarh je objasnio da SPC u tom smislu održava evharistijsku zajednicu i sa Carigradskom patrijaršijom i sa Moskovskom patrijaršijom, moleći se neprestano Caru mira.

Autor: SRNA/RTRS