Kod Hrama Svetih mučenika jasenovačkih u Međuvođu kod Kozarske Dubice, u četvrtak je održano donatorsko veče na kojem su prikupljena značajna sredstva za nastavak izgradnje ove bogomolje i tri crkvena zvona.

Paroh knežički Željko Jevđenić rekao je, da podizanje hrama teče u skladu sa sredstvima, obezbijeđenim donacijama Srba iz Kozarske Dubice, Republike Srpske, Srbije, regiona i svijeta.

– Loše vrijeme usporilo je radove, ali vjerujem da ćemo hram, grube radove, završiti u planiranom roku – rekao je sveštenik Jevđenić.

Među donatorima je i Zoran Gvozden koji živi u američkoj saveznoj državi Viskonsin, koji je obezbijedio 17.700 evra za veliko zvono crkve.

Gvozden je rekao da je donacijama Srba iz Amerike obezbijeđeno 13.000 evra, dok je 4.700 evra prikupila Humanitarna organizacija „28. juni“.

– Budući hram je veoma važan spomenik koji će trajno svjedočiti o stradanju naroda našeg kraja – rekao je Gvozden.

Predsjednik građevinskog odbora Ranko Stojaković kazao je da planiraju hram staviti pod krov do 13. septembra, na dan krsne slave.

Kum temelja hrama i domaćin donatorske večeri Darko Banjac rekao je novinarima da je izgradnja hrama u Međuvođu, posvećenog jasenovačkim mučenicima počela prije dvije godine.

– Večeras smo domaćini donatorske večeri da bi pokrili crkvu,  jer je različitim prilozima dobrih ljudi iz cijelog svijeta uspjeli smo da ozidamo ovu građevinu, ali je preostalo još mnogo posla. Potrebno je još 200.000 KM da bi crkvu pokrili – rekao je Banjac.

On je naveo da su zahvaljujući Aleksandru Sofiću, sekretaru za regionalni razvoj u Vladi Vojvodine, Aleksandru Đedovcu, direktoru Fonda za razvoj Vlade Vojvodine i specijalnom savjetniku ministra odbrane Srbije Nikoli Banjcu, dobili dobili donaciju od 18.000 evra.

Banjac je zahvalio Diki Cvijetinoviću iz Bijeljine i Jovici Vlatkoviću iz Trebinja, koji su na donatorskoj večeri, obećali kupovinu srednjeg crkvenog zvona, vrijedno 11.500 evra. Banjac se takođe obavezao da će, sa svojom porodicom obezbijediti treće crkveno zvono vrijedno 7 000 evra.

Važan doprinos izgradnji hrama u Međuvođu dali su i načelnik Opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, predsjednik Skupštine opštine Vladimir Rokić, načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović, narodni poslanik Dragan Brdar, privrednici, zvaničnici i predstavnici drugih opština iz Potkozarja, mještani i drugi gosti.

Izvor: Srpskainfo