Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević danas je u Buhaću/ Nacionalni park Una- Kulen Vakuf prisustvovao događaju vezanom za Projekat ” EU4 Business Recovery” pod nazivom ” Gradovi i sela budućnosti”

Događaj je kombinacija panel diskusije praćene interaktivnom izložbom koja prikazuje podršku Evropske unije i Savezne Republike Njemačke, poljoprivredi i ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini. Fokusiran je na važna pitanja održivog razvoja u poljoprivredi i ruralnom razvoju a namijenjen je predstavnicima malih i srednjih preduzeća, predstavnicima institucija i građanima i građankama kako bi se edukovali o važnosti održivih praksi u ovim područjima, te pružanju tehničke podrške bh. preduzećima u sektoru poljoprivrede.
Cilj događaja je ukazati na važnost pametne poljoprivrede, IT-a i digitalizacije, učinkovitosti resursa, cirkularne ekonomije, mladih i poljoprivrede. Ovo je prilika za angažovanje, informisanje i inspirisanje građana i građanki da poduzmu mjere za zaštitu klime, poljoprivrede i ruralnog razvoja u vlastitoj sferi uticaja.
Uvodna obraćanja imali su Ulrike Hartman, anbasador Austirje u BiH, Armin Amidžić, savjetnik gradonačelnika Bihaća i Željka Vidović, menadžer projekta.Na programu su bili i edukativni seminari o poljoprivredi za individualne poljoprivredno-prehrambene proizvođače, mala i srednja preduzeća i preduzetnike.

Izvor: prijedorgrad