Nastavlja se investicioni ciklus u Specijalnoj bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlječanica“. Prema najavama iz ove zdravstvene ustanove, početkom osmog mjeseca u funkciji će biti i hidro blok, a paralelno s ovim radi se i na završetku radova na novom bungalovskom naselju sa 50 smještajnih kapaciteta.

Sasvim je izvjesno da će Specijalna bolnica „Mlječanica“ početkom avgusta dobiti novi hidro blok. On je dio velikog investicionog ciklusa na izgradnji i opremanju Banje koji je, po riječima Ijekara, koji rade u Specijalnoj bolnici, i srce cijele ove priče.“ Završeni su unutrašnji radovi na Hidro bloku koji je centralni dio rehabilitacije pacijenata. Ostala je još da se uradi topla veza, da bi se novi objekat povezao sa centralnim objektom, bolnicom, kako pacijenti ne bi morali nakon banjskog tretmana, a za lošeg vremena, izlaziti u spoljnu sredinu Jako da će i taj kapacitet biti u funkciji tokom ove, ljetne, sezone „, rekao je Mile Čeko, specijalista fizikalne medicine u Specijalnoj bolnici „Mlječanica“. On je dodao i daje instalirana oprema u Centru za hiperbaričnu, oksigenu terapiju. „Instalirane su hiperbarične komore. Negdje u osmom mjesecu očekujemo i početak rada u ovom Centru. Tu će, zbog pojašnjenja budućim korisnicima, biti jedna višemjesna komora koja u jednom momentu može da opsluži osam korisnika i dvije jednomjesne komore. Pacijenti koji su imali potrebu za ovom terapijom dobro znaju koliki je red čekanja u „Zotoviću“, čeka se i po godinu dana i želja nam je bila da korisnicima, prije svega s područja regije Prijedor, ali i šire, omogućimo tu uslugu. Ne samo zato što je bliže njihovom mjestu stanovanja, već i zato da se smanji red čekanja, jer u medicini je poenta da se usluga pruži sad i odmah. Što prije pružimo uslugu možemo očekivati kvaliteniji „odgovor“ pacijenta na terapiju“, ističe dr Čeko.

U toku su i završni radovi na izgradnji bungalovskih kapaciteta. One stare i dotrajale zamijenili su potpuno novi bungalovi. Tako da je uz termomineralnu vodu, ljubazno osoblje i vrhunsku dijagnostiku to postao još jedan od razloga za dolazak u ovu banju. „Ostali su završni radovi na uređenju ovog naselja. Onom starom odavno je bio istekao rok. Samim tim bili su i loši uslovi za smještaj korisnika, a s ovim novim naseljem, koje je građeno po najvišim standardima, po tipu takozvane „zelene gradnje“, pružićemo i sav komfor našim korisnicima. Očekujemo da ovi kapaciteti budu završeni u sedmom mjesecu. Bungalovi su značajni i zbog ljetne sezone koja je u ovakvim ustanovama i najintenzivnija, ne samo kad je riječ o eksternim posjetama već i onim koji dolaze na stacionar“, kaže dr Čeko i naglašava da će u bungalovskom naselju biti 50 postelja u vrlo komfornim sobama sa obaveznom internet konekcijom.

OD CENTRA ZA REHABILITACIJU, DO ROBOTSKE REHABILITACIJE

Rekonstrukcija, dogradnja i opremanje Specijalne bolnice „Mlječanica“ počelo je prije dvije godine. Banja je u projektu koji provodi Vlada Srpske u saradnjl s menadžmentom ove ustanove na čelu sa Darkom Banjcem dobila u prvoj fazi ,objekatza rehabilitaciju polupokretnih i nepokretnih pacijenata, najsavremeniji ovakvog tipa u BiH.“ Ovaj objekat posjeduje 44 postelje u dvokrevetnim sobama, sa sopstvenom kinezi salom i elektroterapijom. Tako da su za ove najzahtjevnije pacijente stvoreni uslovi koji su na nivou zapadne medicine. Tom smo i težili“, kaže dr Čeko. Dodaje daje u Specijalnoj bolnici^ implementirana i robotska rehabilitacija, što je novina na prostoru cijele BiH, otvoreni kabineti za CT dijagnostiku,sa najsavremenijim CT i rendgen aparatima,proširen je i kabinet za ultrazvučnu dijagnostiku i otvoreni kabineti za elektromioneurografiju i novu dijagnostiku za osteoporozu. Četiri Ijekara ove Banje trenutno su na specijalizaciji.

anketa: ZADOVOLjNI I PACIJENTI

Dragica Spasojević u Banju dolazi već osmi put. „Super mije ovdje, osoblje više nego ljubazno, dobra je i hrana i da mi ne pomaže ne bi uvijek ponovo dolazila. Pomaže mi i da ne dolazim, ko zna da li bih uopšte hodala“, iskrena je Dragica.

Mirko Jokić u “Mlječanicu” dolazi iz Banjaluke. “Ovdje sam, zbog lomova nogu, problema sa kičmom i kostoboljom. Sad sam mnogo, mnogo bolje“, kaže Jokić

U Banji je ovih dana boravio i Drago Gavranović iz Teslica. „Prezadovoljan sam, jer imam problema sa kičmom. Osoblje je izuzetno dobro, kao i usluga. Sve pohvale na njihov račun“, kaže Drago.

Izvor: kozarski