Prethodnih dana bili smo suočeni sa prvim ovosezonskim toplotnim talasom. Nagle promjene vremena praćene sa rekordnim temperaturama,negativno su uticale na zdravlje stanovnika,i to najviše kod osoba mlađe životne dobi. Već večeras dolazi do promjene vremena – jaki pljuskovi, grmljavina i lokalna pojava grada.

Već u 10 časova u Banjaluci temperatura je iznosila 30 stepeni.

Do prije nekoliko dana imali smo višemjesečne kiše nakon kojih smo odmah bukvalno uletjeli u toplotni talas.

Građani te nagle promejne teško podnose posebno oni koji imaju zdravstvenih problema – visok pritisak, alegrije…

Mnogi su bili prinuđeni i da pomoć potraže kod ljekara.

Ljekarima su se posljednjih dana pretežno javljali mlađi pacijenti,koji su boraveći na suncu i bez zaštitne opreme zadobili ozbiljne zdravstvene probleme.

Ljekari apeluju da se u najtoplijem danu ne izlazi bez šešira, kreme sa zaštitnim faktorom na tijelu i obavezno u torbi imati flašicu sa vodom.

Priliv toplog vazduha sa sjevera Afrike razlog je zbog čega smo prethodni dana imali izuzetno visoke temperature i tropske noći. Nova promjena vremena očekuje nas već večeras i za vikend kada će doći do pada temperature i za 10 stepeni.

Ovo ljeto će prema svim najavama biti natprosječno toplo, ali sa manjim brojem dana sa ekstremno visokim temperaturama iznad 35 stepeni.

Na toplotne talase nedavno je i upozorila Svjetska meteorološka organizacija, upozoravajući da se Evropa mora pripremiti na rekordne temperature i ekstremne promjene klime.

Autor: RTRS