Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Nedžadu Ćehiću osumnjičenom da je 1995. godine počinio ratni zločin protiv pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/ zarobljenih u rejonu Bosanske Krupe, a koga je prošle sedmice Austrija izručila BiH.

Ročište o određivanju pritvora održano je nakon Ćehićevog izručenja iz Austrije, gdje je on lociran i lišen slobode, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ćehić je obuhvaćen istragom Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, koja se odnosi na ubistvo najmanje 25 zarobljenih pripadnika VRS, koji su u rejonu Bosanske Krupe zarobljeni 1995. godine.

Istraga u ovom predmetu, u kojem je podignuta optužnica protiv sedam lica u predmetu Senad Bužimkić i drugi, obuhvata i osumnjičenog Ćehića, koji je bio nedostupan pravosudnim institucijama BiH, nakon čega se sa partnerskim policijskim i pravosudnim institucijama zajednički radilo na njegovom pronalasku i lociranju.

Optuženi u ovom predmetu terete se da su u svojstvu komandanta i pripadnika 511. Slavne brdske brigade takozvane Armije BiH, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti ratnih zarobljenika za vrijeme rata.

U optužnici se navodi, da su nakon zarobljavanja najmanje 25 pripadnika VRS na lokalitetima u opštini Bosanska Krupa, četvorica zarobljenika odmah ubijena, a ostali odvedeni u zarobljeništvo, nakon čega su odvođeni, mučeni i zlostavljani, te je dio zarobljenika ubijen iz vatrenog oružja, a dio zarobljenika hladnim oružjem i raznim predmetima tučen do smrti.

Tijela ubijenih zarobljenika razmijenjena su i pronađena tokom 1995. i 1996. godine, a tijelo jedne žrtve pronađeno je 2004. godine, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Autor: SRNA/Srpskainfo