Ako ni nakon ovog rješenja situacija sa zvukom na telefonu nije bolja, definitivno potražite pomoć u servisu.

Iako se većina proizvođača pametnih telefona hvali kako su vodootporni i mogu da “zarone” nekoliko metara, u stvarnosti je bolje da ne isprobavate te njihove mogućnosti.

Da, većini telefona neće biti ništa ako po njima prospete vodu (ili neki sok) ili vas uhvati ljetni pljusak. Ali ako vam ispadne u vodu i tamo provede neko vrijeme, mogli biste imati problema.

Naime, većina pametnih telefona je posebno zapečaćen kako bi se spriječio ulazak vode do bitnih dijelova, kao što su matična ploča, procesor i slično. Ali zvučnici i port za punjenje su izloženi.

Prva stvar koju morate da uradite ako vam pametni telefon upadne u vodu jeste – izvadite ga i osušite ga što bolje možete. Nije naodmet da ga ugasite kako ne bi došlo do kratkog spoja zbog prodora vode. Za sušenje koristite peškir, papirni ubrus ili neku drugu tkaninu koja dobro upija i nipošto ga nemojte sušiti fenom za kosu ili nekim drugim izvorom toplote.

Kad ste ga osušili spolja, ostavite ga sa strane da se dobro osuši na vazduhu. Nikako ga nemojte ostavljati na direktnom suncu kako ne bi došlo do pregrijavanja. Kad vam se čini da je telefon suv, uključite ga i provjerite da li sve radi kako treba.

Nerijetko se voda zadrži u zvučniku, što može uticati na kvalitet zvuka tokom poziva, ali i tokom gledanja multimedijalnog sadržaja. Kako biste izbacili tu vodu napolje, poslužite se jednostavnim trikom.

Ukoliko koristite iPhone, na početni ekran dodajte prečicu Water Eject, kojom ćete natjerati telefon da izbaci vodu iz zvučnika. Kad dodate prečicu na početni ekran, možete aktivirati izbacivanje vode dodirom na prečicu ili pak da zamolite Siri da ga pokrene.

Otvoriće vam se meni u kojem je potrebno da odaberete Start i potom nivo intenziteta – od 1 do 3. NAPOMENA: Prije nego što pokrenete tu opciju, skinite slušalice (ako ih nosite) jer u protivnom čitav proces neće imati smisla.

Sačekajte da proces završi. Tokom samog izbacivanja vode moći ćete da osjetite vibracije koje dolaze iz dubine telefona. Osim toga ako imate više vode u zvučniku, moći ćete da primijetite i sitne kapljice kako iskaču iz telefona.

Nakon toga provjerite dali je situacija sa zvučnikom bolja. Ako nije, ponovite postupak i, za bolji učinak, okrećite telefon u različitim smjerovima dok vibrira kako biste bili sigurni da je voda izašla.

Vlasnici Androida, koji se nađu u takvoj situaciji, mogu da pokušaju s mehaničkim izbacivanjem vode (laganim protresanjem uređaja), ili mogu da instaliraju aplikaciju Clear Wave – Water Eject i prate uputstva na ekranu. Aplikacija će, nakon što je pokrenuta, ispuštati različite visoke i niske zvukove kroz zvučnik kako bi izbacila suvišnu vodu, a na kraju će i sprovesti zvučni test kako bi bila sigurna da više nema vode u sistemu.

Ako ni nakon tog postupka situacija sa zvukom nije bolja, definitivno potražite pomoć u servisu telefona.

Izvor: B92