lako im je ova, od posljednjih pet, jedna od najtežih poslovnih godina kada je riječ o plasmanu proizvoda, u kompaniji »Austronet” nisu odustali od dobre prakse da zaposlenima podijele 13. platu. Očekuju je krajem mjeseca, a nakon toga i regres. U ovoj izvozno orijentisanoj firmi, zaposlena su 152 radnika s prosječnom platom od 1.150 maraka.

»Ljudi koji rade u ‘Austronetu’ su ‘Austronet’. Mi bez njih ne možemo, oni bez nas ne mogu. To su jako dobri radnici i želimo da i ove godine, na nama jedinstven način, isplatimo regres i tu 13. platu”, kaže direktor firme Enes Kahrimanović.

Sudeći po bh. prilikama, „Austronet” je jedna od nekoliko firmi koja barata pojmom trinaesta plata. Za mnoge druge, to je još uvijek misaona imenica. Stav kompanije je da zaposlenima obezbijede normalno poslovno okruženje i da ih nagrade za trud i zalaganje, jer proizvod koji nastaje u ovim halama, ipak odlazi na probirljivo evropsko tržište. Cilj je naći i novi prostor za plasman, pogotovo u vrijeme kada je, zbog korone i rata u Ukrajini, štednja postala pravilo.

»Čak 96 odsto naše proizvodnje ide u izvoz. U posljednjih nekoliko mjeseci pokušavamo se, preko naših agenata zaduženih za traženje novih tržišta, probiti na azijsko tržište, na Bliski istok, da budem precizniji Kuvajt, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, pa i Dubai. Malo smo ‘skoknuli’ do Australije i Novog Zelanda i tu već imamo neko tržište. Cilj nam je da cijelu godinu zaokružimo u tom procesu proizvodnje”, kaže Kahrimanović.

On podsjeća da”Austronet” u Kozarcu posluje od 2007. godine, kao i da se bavi proizvodnjom reklamnih panoa za tenis, velike koncerte, za bine…U asortimanu su i sunčeva jedra, a od ove godine i originalan vrtni i bazenski namještaj.

Izvor: kozarski