Na Rudarskom fakultetu u Prijedoru danas je razgovarano o unapređenju uslova rada i perspektivama razvoja ove visokoškolske ustanove. Pored rukovodstva ovog fakulteta, sastanku su prisustvovali rektor Univerziteta u Banjaluci, Radoslav Gajanin, gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor i privrednici.

Radoslav Gajanin kaže daje cilj da uslovi studiranja budu jednaki na svim fakultetima, među kojima je i Rudarski fakultet u Prijedoru. Među prioritetima su smještaj i ishrana studenata koji bi, od naredne školske godine, trebalo da budu jednaki za sve redovne studente. Zato se razmatra i mogućnost izgradnje Studentskog doma u Prijedoru.

„Ako studenti u Banjaluci imaju besplatan smještaj u studentskim domovima, onda će i studenti u Prijedoru na Rudarskom fakultetu ili Visokoj medicinskoj školi imati iste uslove, odnosno neće plaćati smještaj ako su redovni studenti i imaće beneficije u ishrani koje su identične beneficijama studenata u Banjaluci koji se hrane u studentskoj menzi u okviru Studentskog centra ‘Nikola Tesla’. Jedna od aktivnosti je da Grad iznađe lokaciju za izgradnju studentskog i đačkog doma“, rekao je Gajanin.

Dekan Rudarskog fakulteta iz Prijedora Svjetlana Sredić kaže da su kadrovi koji se školuju na ovom fakultetu i dalje deficitarni i potrebni.

„Ovaj fakultet školuje rudarske inžinjere, geološke inženjere, a od ove godine prvi put inžinjere zaštite životne sredine u prvom ciklusu studija. Za sve, za sada, na tržištu rada postoji potreba, studiranje možemo gotovo sigurno obećati pod istim uslovima kao u Banjaluci i ja se nadam da će to biti dovoljan motiv za mlade ljude koji se još nisu opredijelili, da se opredijele za Rudarski fakultet“, izjavila je Sredić.

Lokalna uprava želi da unaprijedi uslove na Rudarskom fakultetu, te u grad na Sani dovede još neki ogranak Univerziteta u Banjaluci i privuče studente iz regije, poručio je gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

„Bitno je da ćemo nastojati da od naredne školske godine izjednačimo boravak djece koja dolaze van grada u hotelu ili nekom drugom smještaju sa studentima u Banjaluci. Jako je bitno da troškovi budu minimalni, a uslovi najbolji. Što se tiče granta. Grad Prijedor je izdvajao 30.000 KM. To je nedovoljno i mogu obećati da ćemo od naredne godine, prilikom kreiranja novog budžeta, tu stavku podići“, izjavio je Javor.

Izvor: prijedorgrad