Osnovni sud u Prijedoru odbio je tužbeni zahtjev odbornika Skupštine grada Prijedora Predraga Starčevića protiv Gradske uprave zbog neisplaćene odborničke naknade od 712 KM za april 2022. godine.

U presudi dostavljenoj Srni navodi se daje sud utvrdio daje odbornik propustio uredno obavijestiti predsjednika ili sekretara Skupštine da je spriječen da prisustvuje sjednici Skupštine.

Kako su potvrdili i saslušani svjedoci Biljana Knežević i Srđan Adamović, mogućnost obavještavanja na strani odbornika je postojala i telefonskim putem, ali direktno sekretaru Skupštine, što je u skladu s Poslovnikom Skupštine grada Prijedora.

“Posredno obavještenje, koje je učinjeno putem predsjednice kluba odbornika i drugog odbornika, nije propisano odgovarajućim aktima Skupštine, pa tako ni nema adekvatnu pravnu snagu. Činjenica da je tužitelj, kako navodi u svom iskazu, izvršio neformalno obavještenje neposredno predsjedniku skupštine u prolazu kod Komercijalne banke, ničim nije dokazana”, navodi se u presudi.

Dalje se govori da za odsustvo sa sjednice Skupštine, pored potrebnog obavještavanja predsjednika ili sekretara Skupštine, propust odbornika leži i u činjenici da nije opravdao svoj izostanak.

Kako tužitelj provedenim dokazima nije dokazao da je njegov izostanak sa sjednice Skupštine bio opravdan, njegovo pasivno držanje ima za posljedicu da se izostanak smatra neopravdanim, što prema članu 24. Poslovnika Skupštine grada Prijedora predstavlja osnovza gubitak naknade za mjesec u kojem je sjednica održana”, navedeno je u presudi.

Odluka je prvostepena, a žalbeni postupak je u toku.

Izvor: SRNA/kozarski