Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo, te je za naredna dva mjeseca produžio pritvor Naidi Mehanović i Ajši Ramić, uhapšenima u akciji “Tin”, koju su prije mjesec realizovali službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Ovu informaciju potvrdila je Nezira Pindžo, portparol Kantonalnog suda Sarajevo.

Izjava oštećene

Inače, sjednica Vijeća na kojoj je razmatran prijedlog za produženje pritvora bila je zatvorena za javnost. Mehanović i Ramić osumnjičene su za trgovinu ljudima, protivpravno oduzimanje slobode i iznudu. Slučaj se povezuje s podvođenjem djevojke iz Mostara u jednom stanu u Sarajevu.

Na sjednici prije mjesec advokat Dijana Hasić, koja zastupa Naidu Mehanović, između ostalog je istakla da se istraga temelji samo na izjavi oštećene, koja je navela da je zatvorena, maltretirana, da su osumnjičene dijelile drugim osobama snimke pružanja seksualnih usluga, te da je sav novac morala davati Naidi.

Hasić je, takođe, kazala da iskaz oštećene nije potvrđen materijalnim dokazima, kao i da je oštećena bila kontradiktorna u svojoj izjavi, te da je, osim optužbi na račun Naide, priznala da joj je Mehanović pomogla kada joj je bilo najteže i pružila joj krov nad glavom.

Izgubila telefon

– Albertinina kuća je izgorjela u požaru i zamolila je Naidu, koju je poznavala, jer su zajedno studirale, da dođe kod nje. Naida joj je pružila pomoć, dala joj dom i posao u svojoj agenciji. Albertina potom izjavljuje da je zarobljena, te da pred drugima nije smjela govoriti o svojim problemima – kazala je Hasić.

Istakla je da je Albertina izjavila da je u periodu dok je bila u Naidinom stanu izlazila povremeno da kupi osnovne potrepštine, te da je išla na posao u Agenciju.

– Postavlja se pitanje kako onda nije otišla u policiju ili se obratila nekome da joj pomogne – navela je Hasić.

Hasićeva je istakla da nemaju na osnovu čega identifikovati osobe koje su koristile seksualne usluge oštećene. Naida je bila u Dubaiju i izgubila je mobilni telefon, te je trebala nabaviti novi kad je uhapšena.

Inače, policija je prilikom pretresa kod Naide pronašla pasoš djevojke iz Mostara.

Odnijela joj ključeve

Naida Mehanović je prije mjesec istakla da je završila studije prava, te da je Tužilaštvo u ovom slučaju želi prikazati kao neku kriminogenu osobu, a ona to nije, prenosi Glas Srpske.

– Albertina je moju majku zvala majkom. Odnijela mi je ključeve od stana i poslovnog prostora. Jedna osoba je bila u intimnim odnosima s Albertinom… Potresena sam svime, ovo nisam vidjela ni u španskim sapunicama. Gledala sam na nju kao na svoju mlađu sestru, to mogu potvrditi sve moje komšije – kazala je Naida Mehanović.

Izvor: Srpskainfo