Republika Srpska odbacuje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika i nije to naš inat, nego on nije izabran od strane Savjeta bezbjednosti UN, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik u obraćanju novinarima na Kozari.

– Šmit nema legitimitet, on je dio podvale srpskom narodu s ciljem da Republika Srpska nestane i da izgubi identitet. Aneks 10 Dejtonskog sporazuma na jasan način je propisao na koji način se bira visoki predstavnik – rekao je Dodik.

Istakao je da se Kristijan Šmit lažno predstavlja od prvog dana kada je došao u BiH.

– U BiH nažalost postoje ljudi koji ga priznaju, uprkos svemu – naveo je Dodik.

Naglasio je da će Srpska tužiti Kristijana Šmita njemačkom zakonodavstvu za lažno predstavljanje.

– Advokati kažu da imamo osnova, i taj proces ćemo pokrenuti u Njemačkoj – naveo je Dodik.

Istakao je da je u ovom trenutku na sceni sinhrozinovan i podli napad i na vlasti Republike Srpske i Srbije.

– Ne odgovaraju im uspjesi Republike Srpske i Srbije. Hoće Kosvo i nestanak Srpske. Svo ovo vrijeme oni su revidirali Dejtonski sporazum do mjere da je on izgubio svoju vrijednost – izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da su SAD još u vrijeme kada se potpisivao Dejtonski sporazum obećali Bošnjacima da će razgraditi Republiku Srpsku do te mjere da ona neće postojati.

– Dejtonski sporazum u svom Aneksu 4 definisao je politički sistem u BiH. Taj poltički sistem Bošnjaci nisu ni dan danas prihvatili – naveo je Dodik.

Naglasio je da je Ustavni sud BiH promijenio politički sistem bez prava da to uradi.

– Ustavni sud je maksimalno kršio Ustav. Mi u Republici Srpskoj nismo nikada tražili ništa izvana što nije propisano Dejtonskim sporazumom, Ustavom ili dogovorom, ali ovdje su već odbacili Dejtonski sporazum i nas koji ga branimo pokašavaju da nas prikažu njegovim rušiteljem – rekao je Dodik.

Istakao je da će potpisati ukaz o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske kada prođe sve procedure.

Dodik kaže da Srpska želi da se donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

– Do kraja godine moguće je da će Srpska imati referendum o važnim pitanjima – naveo je Dodik.

Poručio je da Republika Srpska ne planira nikakav sukob.

– Republika Srpska će se boriti svim svojim političkim sredstvima – naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je na sastanku partnera u vlasti na nivou BiH u Konjicu predložio razgovor o donošenju zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, koji od BiH očekuje EU, ali pod uslovom da se učesnici sastanka obavežu da će do septembra biti donesen zakon o Ustavnom sudu BiH.

– Oni neće zakon o Ustavnom sudu, oni hoće Ustavni sud koji će im napraviti državu, a ja im kažem “nećete imati državu” – naglasio je Dodik.

Dodik je odbacio tvrdnje bošnjačkih političara da su predstavnici SNSD-a na sastanak u Konjic došli da naprave nered, navodeći da je gužva nastala nakon njegovog prijedloga da zakon o Ustavnom sudu bude donesen do septembra.

Autor: RTRS