Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac istakao je u izjavi za RTRS da je politika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika garant opstanka Srpske i očuvanja njenih prava zagarantovanih Dejtonom i Ustavom.

Košarac je dodao da su ovu činjenicu prepoznali kako zapadni centri moći, tako i predstavnici političkog Sarajeva, zbog čega horski i udruženo rade na nasilnom uklanjanju predsjednika Dodika sa političke scene.

– Meta njihovih napada je isključivo Milorad Dodik, jer su svjesni da njegova politika znači očuvanje i opstanak Republike Srpske. Znaju dobro i Bakir Izetbegović i predstavnici Trojke i američki i ini zapadni ambasadori, kao što to zna i mešetar Kristijan Šmit, da je srpski narod u Republici Srpskoj dao povjerenje i podržava Milorada Dodika, jer njegova politika garantuje snažnu, jaku i samostalnu Republiku Srpsku i zaštitu interesa njenih građana – poručio je Košarac.

On je rekao da krizu u BiH prouzrokuju oni koji svakodnevno uružavaju Dejtonski sporazum i Ustav u namjeri da oslabe Republiku Srpsku i ponište izbornu volju sprskog naroda.

– U prilog tome najbolje svjedoče reakcije bošnjačkih političara i predstavnika dijela međunarodne zajednice. Prijete i prizivaju sankcije, jer su svjesni da samo nasilnim pomjeranjem i uklanjanjem legalno i legitimno izabranog predsjednika Milorada Dodika sa političke scene mogu oslabiti Republiku Srpsku, njenu poziciju u BiH, staabilnost i ustavni kapacitet – upozorio je Košarac.

Prema njegovim riječima, takav politički avanturizam direktna je prijetnja stabilizaciji prilika u BiH, o čemu treba dobro da razmisle svi oni koji zdušno učestvuju u masovnoj histeriji protiv predsjednika Republike Srpske.

– Dodik je izbor srpskog naroda i na političkoj sceni biće dok isključivo srpski narod ne kaže suprotno, uprkos različitim pritiscima, prijetnjama i bez obzira jalove pokušaje raznih izetbegovića, zvizdića, heleza, zapadnih diplomata i drugih. Neka to okače mačku o rep – naveo je Košarac.

On je ponovio da Republika Srpska i njeno rukovodstvo poštuju Dejtonski sporazum i Ustav BiH, te da nijedna odluka nije usvojena suprotno ovim dokumentima.

S tim u vezi, dodao je, to su prepoznali međunarodni prijatelji Republike Srpske, koji podržavaju politiku njenog rukovodstva zasnovanu na poštovanju i primjeni međunarodnog prava.

– Republika Srpska nijednim svojim aktom ne ugrožava stabilnost, niti narušava međunarodno pravo. Dodik je čovjek mira i dijaloga, lider koji zagovara dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez stranog intervencionizma i uz puno uvažavanje dejtosnkih i ustavnih nadležnosti. Njegovu politiku prepoznaju Srbi u Republici Srpskoj, ali i u regionu i svjesni su da znači garant opstanka našeg naroda i Republike Srpske – poručio je Košarac.

Autor: RTRS