U Velikom Palančištu održan je treći Petrovdanski turnir u šahu koji se organizuje povodom krsne slave sela Svetih apostola Petra i Pavla.

Majstorski kandidat Armin Kekić iz Cazina pobjednik je ovog šahovskog turnira , drugoplasirani je bio Sreten Jevtić iz Doboja , a treći internacionalni majstor Branko Rogulj iz Hrvatske.

Generalni pokrovitelj i ove godine je gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.
Organizator i domaćin turnira Ranko Banović izrazio je zadovoljstvo što je na turniru učestvovalo 50 šahista iz Republike Srpske, BiH i Hrvatske.
“Mi se trudimo da maksimalno ugostimo ljude, a to je u okviru obilježavanja slave sela. Imamo podršku grada i kabineta gradonačelnika. Zahvaljujemo se gradonačelniku koji nas je ovaj put maksimalno podržao”, kaže Banović.
Međunarodni šahovski sudija Nemanja Šipka izjavio je novinarima da ljudi posebno vole da dođu na ovaj turnir i to pokazuje veliki broj učesnika.
” Poseban je ambijent, u prirodi tako da ima i to svoju draž, a organizator se potrudi da obezbijedi vrhunske uslove za igru. Takmičari su igrali devet kola po švajcarskom sistemu, a turnir se retinguje kod FIDE- Svjetske šahovske organizacije za osvajanje rapid rejting poena tako da je i takmičenje bilo interesantno i zbog tih rejting poena”, rekao je Šipka.
U ime Gradske uprave Prijedor učesnike je pozdravio i prvi potez na turniru povukao Ranko Kolar koji je istakao da se turnir održava na mjestu koje ima i istorijski značaj.
” Grad Prijedor će ovakve i slične manifestacije podržavati i u narednom periodu jer ovo je , ne samo razvoj šahovske igre na ovim prostorima, nego i druženje svih šahista iz raznih krajeva koji su ovdje dobrodošli”, rekao je Kolar.
Petrovdanski šahovski turnir u Velikom Plančištu velemajstor Milan Vukić ne propušta. Bio je četiri puta prvak Jugoslavije i dva puta jugoslovenski prvak na ubrzanom tempu.
“Treba da pohvalim organizatore koji u selu organizuju šahovski turnir i mi to treba da cijenimo. Turnir je mješovitog karaktera, ubrzan je tempo. Može svako da bude prvi i onaj ko nije neki favorit, ali mislim da je glavni pobjednik organizator koji u ovoj složenoj situaciji organizuje turnir. Moram reći da me Prijedor oduševljava zato što godišnje organizuju po tri, četiri turnira dok Banjaluka kao glavni politički, kulturni i sportski centar Republike Srpske ne organizuje nijedan”, rekao je Vukić.
Najstariji učesnik na turniru je bio Đuro Kljajić koji ima 88 godina. On je izbjeglica iz Hrvatske koji sada živi u blizini Kozarske Dubice i koji šah igra od osnovne škole i majstorski je kandidat.
Najmlađi šahista na turniru bio je sedmogodišnji Damjan Jerinić iz Doboja dok je najbolje plasirana žena bila Sara Jaćimović, inače olimpijska reprezentativka BiH. Nagradni fodn turnira je iznosio 1.150 KM, a pored prvih šestoplasiranih i najstarijeg učesnika te najbolje plasirane žene, specijalnim nagradama nagrađeni su šahisti koji su osvojili do 1800 i od 1801-2000 poena.

Izvor: prijedorgrad