Zavisnost od opojnih droga predstavlja sve veći problem u društvu, što potvrđuju i podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP Republike Srpske), prema kojim je za prvih pet mjeseci ove godine u Srpskoj zaplijenjeno više od 33 kg droge i uhapšeno 15 osoba.

Iz MUP-a Republike Srpske navode da su ove godine bila 1.124 slučaja zloupotrebe opojnih droga.

“Radi se o 158 krivičnih djela i 966 prekršaja, a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su od januara do maja 2023. godine na licu mjesta izvršenja krivičnih djela u vezi sa zloupotrebama opojnih droga zatekli i lišili slobode 15 izvršilaca, a otkrivene su i tri laboratorije za proizvodnju droge na području policijskih uprava Banjaluka, Gradiška i Prijedor”, ističu iz MUP-a.

Navode da je u prvih pet mjeseci 2023. godine od opojnih droga najviše zaplijenjeno marihuane, i to 28.823 grama, 1.550 grama kokaina, amfetamina je zaplijenjeno 2.590 grama i sjemenki kanabisa 5.585 komada.

Prošle godine otkriveno je 2.005 slučajeva zloupotrebe opojnih droga, od čega je 319 krivičnih djela i 1.686 prekršaja.

“Policijski službenici su na licu mjesta izvršenja krivičnog djela, u vezi sa zloupotrebama opojnih droga, zatekli i lišili slobode 31 izvršioca”, navode iz MUP-a i dodaju da su 2022. godine otkrivene četiri laboratorije za proizvodnju droge na području policijskih uprava Banjaluka, Doboj i Istočno Sarajevo te u Foči.

Od opojnih droga u prošloj godini oduzeto je 131.014 grama marihuane, kokaina 74.227 grama, amfetamina 2.665 grama i 12.028 komada sjemenki kanabisa.

Iz MUP-a Srpske navode da redovno podržavaju i uključuju se u sve aktivnosti usmjerene na prevenciju zloupotrebe opojnih droga i psihoaktivnih supstanci.

“Tako je i ovaj put, u saradnji sa Komisijom za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Republici Srpskoj, obilježen Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga, koji se obilježava 26. juna, dok u decembru obilježavamo Međunarodni mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti”, kazali su iz MUP-a.

Napominju da na ove datume, pripadnici Ministarstva u svojim lokalnim zajednicama širom Republike Srpske građanima dijele informativne letke koji upozoravaju na štetnost opojnih i psihoaktivnih materija, na opasnost od zavisnosti, te promovišu zdrave životne navike, posebno kod mladih.

“Nerijetko organizujemo i naučne konferencije, okrugle stolove ili dane otvorenih vrata, a sve s ciljem preventivnog djelovanja. Takođe, MUP Srpske redovno sprovodi obuke policijskih službenika za rad na otkrivanju i rasvjetljavanju ove vrste krivičnih djela”, zaključuju iz MUP-a .

Zaplijenjeno

Marihuana – 28.823 grama

Kokain – 1.550 grama

Amfetamin – 2.590 grama

Sjemenke kanabisa – 5.585 komada

Izvor: nezavisne.com