Prva jutarnja kafa je nešto bez čega mnogi ne mogu da zamisle jutro. Da li ste zapitali koliko dugo traje njeno dejstvo? Naučnici kažu čak i do šest sati!

Ali, krenimo redom. U prvih deset minuta kofein iz kafe ulazi u krvotok i širi se po celom telu, uzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca. U isto vreme sprečava da se dopamin ponovo apsorbuje u krvotok, što mu omogućava da duže vreme ostane u mozgu, zbog čega se i duže osećamo pozitivno i srećnije.

Upravo ovo zadržavanje dopamina je ono što često pokreće mozak da poželi više kofeina. A šta se dešava kasnije?

Do 20 minuta

Kofein se veže na adenozinske receptore i tako neutralizuje umor. Nivo dopamina povećava se i zadržava, što stvara osećaj da treba biti oprezan i koncentrisan.

Nakon 30 minuta

Nadbubrežne žlezde rade intenzivnije i počinju da luče više hormona. Tokom tog vremena, zbog proširivanja zenica, vid postaje oštriji.

U roku od 40 minuta

Telo počinje da proizvodi više serotonina, što poboljšava rad neurona unutar kičmene moždine – to dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Nakon četiri sata

Metabolizam se ubrzava, zbog toga brže sagorevate energiju. Vaše telo tokom tog perioda počinje da razgrađuje uskladištene masti.

U roku od šest sati

Kafa je nakon šest sati prošla kroz vaš organizam i verovatno ćete da osetite pojačanu potrebu za mokrenjem. Iz tela ćete tada da izbacite približno polovinu količine kofeina koji ste uneli u organizam, prenosi BigThink.

Izvor: Krstarica

Foto: shapovalphoto/Shutterstock