Republika Srpska je posegla za rješenjima za kojima je trebala davno posegnuti, a to je da se u Službenom glasniku više ne objavljuju odluke Ustavnog suda BiH, izjavio je istoričar Aleksandar Raković, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Raković je upozorio da se ide ka formalizaciji BiH ne kao protektorata, nego kao kolonije.

– Stranci se žele prikazati kao sila. Za razliku od Bošnjaka koji prihvataju status kolonije, Srbi to ne prihvataju. Kristijan Šmit sada sebe želi da prikaže kao kolonijalnog guvernera – rekao je Raković.

Raković je naglasio da se “kad god Srpska posegne za jačanjem sopstvenog identiteta i odbrane institucija uvijek pojave glasovi da nekoga treba sankcionisati”.

– To je odraz nemoći i to nije ništa novo. Intenzivirala se namjera da se procesuira rukovodstvo Srpske, da se smijeni predsjednik Srpske Milorad Dodik. Srpska ima mehanizme da ne prihvata te odluke i s tim ne treba stati. Kad krenemo u odbranu samostalnosti trebamo i da nastavimo – poručio je Raković.

Komentarišući prijetnje da će NATO zasposjesti Brčko, Raković napominje da nije prvi put da se to pominje

– Svojevremeno je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić predlagao da hrvatska vojska upadne u Brčko i presiječe Srpsku na dva dijela. Svaki agresivni akt nad Brčkom je agresija na Srpsku i za tim nema potrebe. Koliko vidimo, NATO snage u BiH su izdale soapštenje da mir u BiH nije ugrožen i nema potrebe za tim. Ni oni nisu spremni da se upuštaju u takve avanture – naglasio je Raković.

Raković je dodao da “srpski narod isključivo pruža poruke očuvanja mira na području bivše Јugoslavije”.

Autor: RTRS