Ljubav između žene i cipela je velika. Iako često mogu da nam zadaju muke, ne odustajemo od njih. Spremni smo da se žrtvujemo, ali nošenje štikli može biti i pogubno. Koje probleme visoke potpetice mogu da nam naprave i koju obuću je poželjno da nosimo?

Gost 150 minuta bio je fizijatar dr Žarko Radović, koji je objasnio koje probleme mogu da nam izazovu visoke potpetice.

„Za žene je jako bitno da nose štikle, baš iz razloga što se osećaju ženstvenije, imaju veću dozu samopouzdanja i mnogo lepše izgledaju. Međutim, sve to nosi svoje posledice. Neudobna obuća steže nogu i stvara određene tegobe najpre u stopalima, ali i u peti i listovima, a nekada čak i bolove u kičmi“, kaže on.

Ističe da je najvažnije da obuća bude udobna i komforna. Shodno sa tim najbolje bi bilo da potpetica bude što manja – par centimetara. Međutim, danas to u praksi nije tako.

„Žene danas nose što veće potpetice, misleći da će lepše izgledati u njima. Istina je da i izgledaju izdužnije, moćnije i ženstvenije. Međutim nakon pola sata pa i kraće, javljaju se tegobe i bolovi“, objašnjava fizijatar.

Da li postoje visoke i lepe potpetice koje mogu da budu udobne i kako da ih izaberete, ali i koje trikove možete da iskoristite na već kupljenim, a neudobnim cipelama saznajte u videu.

Izvor: Super žena/Prva

Foto: Kaspars Grinvalds/Shuttrstock