Povodom navoda iznesenih u programu TV N1 tokom gostovanja novinara Dinka Gruhonjića da je “Srebrenica genocid, a da je Republika Srpska genocidna tvorevina”, iz Srpske brojna reagovanja.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić izjavio je da je Republika Srpska volja i želja svakog Srbina, da je za nju dato više od 36.000 života i da nije genocidna tvorevina.

– Republika Srpska je naša otadžbina i ponos svakoga od nas, za nju je dato više od 36.000 života, što je samo jedan od dokaza da su za stvaranje naše otadžbine pale mnoge žrtve srpske nacionalnosti i nazivati je genocidnom tvorevinom je krivično djelo i moraju da znaju da će protiv njih biti podnesena krivična prijava – rekao je Kojić.

– Republika Srpska je nastala u miru, a zločin u Srebrenici treba tumačiti onako kako kažu međunarodni pravnici i komisije, a ne kako kojem novinaru i njegovom gostu padne na pamet, izjavila je Srni predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

Rajilićeva je istakla da su sramne poruke koje su novinar Dinko Gruhonjić i voditeljka američke televizije N1, još jedan napad na Republiku Srpsku, izmišljotina i proizvoljno nerealno gledanje na situaciju u BiH.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić iskreno vjeruje da će “nadležne institucije u Srbiji adekvatno reagovati na sramni i uvredljivi prilog Televizije N1 u kojem su voditeljka te američke medijske tvorevine i novinar Dinko Gruhonjić Republiku Srpsku nazvali ‘genocidnom tvorevinom'”.

Vulićeva je rekla da je očigledno da ovaj kvazi novinar svjesno prećutkuje istorijske činjenice, jer ne može da vjeruje da jedan istinski novinar, profesionalac može sebi dati za pravo da diskutuje i komentariše nešto o čemu pojma nema.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da stavovi novosadskog novinara i profesora na Filozofskom fakultetu Dinka Gruhonjića o genocidnosti Republike Srpske koje je iznio u medijima u Srbiji ne predstavljaju ništa novo, jer on u kontinuitetu iznosi antisrpske stavove.

– Riječ o čovjeku koji se krije iza navodne građanske priče. On zapravo nastupa kao lobista onih sa kojima su se Srbi sukobljavali devedesetih i sa kojima danas imamo različite nacionalne interese – rekao je Anđelković za Srnu.

Podsjećamo, novinar Dinko Gruhonjić i voditeljka N1 uživo u programu tokom protesta opozicije u Srbiji poslali su sramne poruke da je “Srebrenica genocid, a da je Republika Srpska genocidna tvorevina”.

Voditeljka N1 je rekla da je “RTS iskoristio frazu `srebrenička dešavanja` za genocid u Srebrenici”, na šta je Gruhonjić rekao da su “ljudi koji žive u toj Republici Srpskoj svesni da je to sve neodrživo, em što je monstruzno jer je nastala na način na koji je nastala, pa se u energetskom smislu ne može dobro završiti”.

Autor: RTRS