Od davnina ljudi znaju da more pozitivno utiče na zdravlje. Naučnici su naveli četiri razloga zašto biste na odmoru što prije trebalo da skočite u more.

Grčki naučnik Hipokrat, čiju zakletvu ljekari i danas polažu kada prihvataju svoju profesiju, mnoge svoje pacijente liječio je kupanjem u vodi bogatoj mineralima. Savremena nauka je potvrdila njegova saznanja.

Postoje četiri zdravstvena razloga zbog kojih treba odmah otići na plažu i baciti se u more.

Može ojačati imuni sistem

Morska voda je puna vitamina, soli, aminokiselina i mikroorganizama koji djeluju kao prirodni antibiotici i pomažu vašem tijelu da se boriti protiv štetnih bakterija.

Udisanjem morskog vazduha u organizam ćete unijeti negativno naelektrisane jone, koji su takođe važni za odbranu organizma. Takođe, plivanjem ćete proširiti pore na koži, što će ubrzati eliminaciju toksina, prenosi Novosti magazin.

Može poboljšati cirkulaciju

Plivanje u velikoj mjeri doprinosi kvalitetu rada krvotoka, a toplija morska voda može efikasno da nadoknadi minerale izgubljene uslijed stresa, loše ishrane i spoljašnjih zagađenja.

Balansira organizam

Dok plivate u moru, vaše tijelo pokreće sistem samoizlječenja, smanjujući simptome bolesti kao što su astma, artritis, bronhitis i upale.

Voda bogata magnezijumom opušta mišiće i pozitivno utiče na kvalitet sna, što doprinosi mentalnoj stabilnosti i dobrom raspoloženju.

Može pozitivno uticati na kožu

Već pomenuti magnezijum u morskoj vodi, pomaže u hidrataciji i spoljašnjem izgledu vaše kože. Efikasan je i u smanjenju crvenila i hrapavih djelova kože, te se preporučuje osobama koje pate od dermatoloških problema da što više vremena provode u moru.

Izvor: Srpskainfo