Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” iz Prijedora danas je u okviru “Prijedorskog ljeta 2023” organizovala manifestaciju “Biblioteka na otvorenom – Knjigomanija”.

Direktor biblioteke Gordana Vila navela je da je ovo druga godina “Knjigomanije”, manifestacije čiji je cilj predstavljanje izdavačke djelatnosti i drugih aktivnosti, kao i prikupljanje knjiga i slikovnica za bibliotečki kutak koji je ova ustanova oformila na pedijatriji prijedorske bolnice.

– Povećavamo fond bibliotečkog kutka. Prijedorčani svih generacija dolaze i donose knjige i slikovnice koje će otići u prave ruke. Ovdje je izdavačka djelatnost. Do sada imamo oko 40 naslova, uglavnom u vezi sa Potkozarjem i gradom Prijedorom, ali i časopisi i bibliotečko glasilo – rekla je Vila novinarima u Prijedoru.

Ona je za sutra najavila promociju 13. broja časopisa “Srp” koji od 10. broj za izdavača ima biblioteku.

Pored štanda za izdavaštvo i kutija za humanitarnu akciju darivanja slikovnica i knjiga za djecu, na Malom trgu predstavljeni su i crteži mališana Dječijeg vrtića “Radost” o temi kako bi trebalo da izgleda biblioteka u gradu na Sani, budući da matična ustanova nema odgovarajući prostor i podstanar je u Muzeju Kozare, a ove godine bilježi jubilej 60 godina postojanja i rada.

Vršilac dužnosti direktora Srednjoškolskog centra Prijedor Bojana Vučenović rekla je da ova ustanova podržava aktivnosti biblioteke, kao vrijednu donaciju slikovnica i knjiga odjeljenju pedijatrije u bolnici.

– Najmlađim sugrađanima to može olakšati boravak na liječenju i oporavku – dodala je Vučenovićeva.

Direktor bolnice “Dr Mladen Stojanović” Andrija Vukotić zahvalio je biblioteci i dodao da je ovo nastavak akcije sprovedene prije nekoliko mjeseci.

– S novim naslovima našoj djeci biće još veći repertoar što će im pomoći da lakše prebrode bolesti – dodao je Vukotić.

Posjetioci “Knjigomanije” imali su priliku u centru gradskog šetališta slušati grupu “Korzo”.

Autor: SRNA/Srpskainfo