Slovenački meteorolog Marko Korošec poslao je važno upozorenje i rekao da bi naredne sedmice Balkansko poluostrvo mogle pogoditi nove snažne oluje.

Nakon nekoliko dana bez oluja, meteorolozi za sljedeću sedmicu predviđaju novo pogoršanje vremena.

– Posljednje dve sedmice su pokazale su izvanredan vremenski obrazac u srednjoj Evropi. Brojne teške vremenske nepogode s tornadima, golemim gradom, iznenadnim poplavama i razornim vjetrovima razorile su sjevernu Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i središnji Balkan. Od ponedjeljka do srijede predviđa se značajnije nevrijeme, uključujući vrlo veliki grad, dok još jedan snažan i dubok frontalni talas  ulazi u pregrijanu zemlju – navodi Korošec.

Kako kaže, vremenski modeli već nagovještavaju još jedan frontalni talas koji će se pojaviti u središnjoj Evropi u ponedjeljak. Od ponedjeljka do srijede u  sjevernom i središnjem dijelu Balkanskog poluostrva očekuje se višednevna oštra vremenska nepogoda. Očekuju se jake grmljavinske oluje, uključujući superćelijske oluje  s vrlo velikom do golemim gradom, tornada, bujične poplave i razorni vjetrovi.

U nedjelju i ponedjeljak predviđa se brz rast temperature, ali taj toplotni talas biće kratak, a temperature će dosegnuti 35 stepeni ili više širom Balkana.

Prosječna temperatura biće viša oko 10 do 12 stepeni Celzijevih, dok će dnevna temperatura prelaziti u ekstremne.

– Za južni Balkan ponedjeljak će donijeti izrazito visoke temperature. Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Bugarskoj i Grčkoj predviđaju se maksimalne dnevne temperature koje će se kretati od 40 do 46 stepeni – napisao je meteorolog.

Snažni vjetrovi dodatno će pospješiti šumske požare u Grčkoj i drugim dijelovima južnog Balkana, prema Korošecu, piše Glas Srpske.

Izvor: Srpskainfo