Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Bojan Vipotnik istakli su, tokom sastanka sa predstavnicima kineske kompanije “SDHS-CSI BH”, da su aktivnosti na izgradnji auto-puta Prijedor – Banjaluka među najznačajnijim prioritetima ovih ministarstava.
Čubrilović, koji je bio i domaćin sastanka u Banjaluci, istakao je da su Vlada Srpske i resorno ministarstvo opredijeljeni da se sva pitanja i procedure na realizaciji projekta izgradnje ovog auto-puta rješavaju što efikasnije i u skladu sa pozitivnim pravnim propisima u Republici Srpskoj i koncesionim ugovorom.
“Konstatovano je da se aktivnosti sa kineskim partnerom i koncesionarom za izgradnju auto-puta Prijedor-Banjaluka `SDHS-CSI BH`, sprovode u skladu sa rokovima i zakonskim procedurama”, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Srpske.
U saopštenju je navedeno i da je do sada koncesionaru izdato pet građevinskih dozvola, što omogućava nesmetan rad na određenim dijelovima trase, dok je paralelno u proceduri izdavanje još tri dozvole.
Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske proces eksproprijacije vrši u skladu sa Zakonom o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta Banjaluka – Prijedor, što proceduru rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na trasi auto-puta značajno ubrzava i olakšava.

Izvor: SRNA/kozarski