Polaganjem vijenaca na Partizanskom groblju u Knežici u Kozarskoj Dubici počelo je obilježavanje Dan ustanka protiv fašizma 1941. godine.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je danas da je srpski narod podnio jednu od najvećih žrtava za slobodu na cijelom ovom prostoru i da je obaveza njegovati kulturu sjećanja, istovremeno se boreći za bolju budućnost.

Egić je istakao da je Kozara simbol antifašističke borbe, otpora – možda jednog od prvih u porobljenoj Evropi.

– Na cijelom prostoru Kozare su mnoga stratišta. Obaveza je da njegujemo sjećanje na žrtve, da prenosimo budućim pokoljenjima, kako ne bismo lutali u magli u budućnosti. Moramo znati ko smo, gdje smo, šta smo, cijeniti naše pretke koji su nam omogućili da stojimo ovdje, a istovremeno boriti se dalje za budućnost – naglasio je Egić i dodao da srpski narod, koji je imao dva antifašistička pokreta, više od svega ljubi slobodu.

On je istakao da su Republika Srpska i srpski narod i danas ugroženi.

Vijenac na Partizanskom groblju u Knežici položili su i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić i Dragan Brdar, delegacije grada Prijedora, opština Kozarska Dubica i Kostajnica, te delegacije SUBNOR-a Kozarske Dubice, Prijedora i Gradiške.

Cvijeće su priložili i predstavnici nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, kao i političkih partija.

Program obilježavanja Dan ustanka protiv fašizma 1941. godine biće nastavljen u Milića Gaju, gdje je planirano obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Ustanak protiv fašizma u knešpoljskom kraju počeo je 27. jula 1941. godine napadom na žandarmerijsku stanicu u Knežici.

Ustanak u ovom kraju je bio dobro organizovan pod vođstvom narodnog heroja doktora Mladena Stojanovića.

Autor: RTRS