Predstavnici gradske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila obišli su u Božićima Miru Marjanović, majku poginulog borca, i uručili joj jednokratnu pomoć. Njen Stanislav imao je svega 18 godina kada je 1993. godine poginuo u borbama kod Gradačca. Majka Mira redovno obilazi i održava vječnu kuću svog jedinca i kaže da joj je i danas jednako teško kao onog kobnog dana kada su joj donijeli vijest da svog Stanislava živog više vidjeti neće.

„Volio je svoje društvo i išao je s njima u najteže borbe. Što kažu, ustavljala sam ga kao i svaka majka, govorila mu – šta ćeš u osamnaestoj godini na ratištu?! Ništa to nije pomoglo, želio je da bude sa drugovima i da se bori za Republiku Srpsku”, kaže Mira.

Groblje Marjanovića u Božićima, gdje je Stanislavov jedini dom od navršenog punoljetstva, daleko je od pogleda prolaznika. Naša tendencija je da obilazimo te grobove i da ih čuvamo od zaborava, ističe zamjenik predsjednika gradske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Slaviša Knjeginjić. On pojašnjava koliko je hrabar bio mladi Stanislav.

“Ovaj dječak je imao nešto više od 18 godina. Bio je junak, zaista. Mi često kažemo, bio sam u rovu. Za razliku od mnogih, on je išao ispred rovova. Ovaj mladić treba da bude svijetli primjer čitavoj našoj Republici, svim mladim ljudima, šta je patriotizam. Što kaže naš narod, kapa dole, da se svi poklonimo i da te junake čuvamo od zaborava”, kaže Knjeginjić.

Predsjednica prijedorske Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Zdravka Karlica, naglasila je da je važno čuvati sjećanja na sve junake Odbrambeno-otadžbinskog rata. Dodala je da Organizacija koliko može pomaže porodicama poginulih boraca.

“Formirali smo dva fonda solidarnosti i svaki mjesec pomažemo porodice poginulih boraca kroz jednokratnu pomoć u iznosu od sto do trista maraka. Finansijsku pomoć imamo i iz gradskog budžeta”, istakla je Karlica.

Majka Mira izrazila je zahvalnost Organizaciji porodica poginulih boraca na obilasku i uručenoj pomoći. Kroz suze, pohvale je uputila i Stanislavovim saborcima, koji obiđu i nju i grob svog ratnog druga.

Izvor: kozarski