Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sutra i u petak, 4. avgusta, pojačaće mjere bezbjednosti na području Banjaluke, Gradiške i Prijedora povodom predstojećeg obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u Pogromu “Oluja”, koje će biti održano u Prijedoru.

Iz MUP-a su naveli da će obilježavanju prisustvovati najviši politički zvaničnici Republike Srpske i Srbije, kao i najviši vjerski predstavnici Srpske pravoslavne crkve, te je savjetovano građanima da u petak, 4. avgusta, u Prijedoru izbjegavaju gužve, ne nose ruksake i torbe, ne nose opasne predmete i da poštuju naredbe policije na terenu.

Savjetuju građanima, koji u petak budu u Prijedoru u 19.00 časova, da poštuju naredbe policijaca na teren, da sa sobom ne nose pirotehnička sredstva i druge opasne predmete, te da uz sebe imaju neki identifikacioni dokument.

Iz MUP-a dodaju da ugostiteljski lokali, zanatske i trgovačke radnje koje se nalaze u užem centru Prijedora neće raditi u petak od 14.00 do 22.00 časa.

S ciljem preduzimanja bezbjednosnih mjera ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske izdao je naredbu o zabrani saobraćaja za teretna vozila i naredbu o zabrani prevoza eksplozivnih materija.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo u sjedištu, policijske uprave i policijske stanice, 4. avgusta neće izdavati odobrenja za prevoz eksplozivnih materija.

Iz MUP-a podsjećaju predstavnike medijskih kuća, druge subjekte i građane da je s ciljem bezbjednosti učesnika skupa u petak na području Prijedora zabranjena upotreba dronova, osim onima koji imaju odobrenje Ministarstva.

Predstavnici medijskih kuća koji su se akreditovali za praćenje ovog događaja treba da na sebi imaju jasno istaknutu akreditaciju.

Autor: RTRS