Da li je krajnje vrijeme da se počnemo prilagođavati novim vremenskim uslovima? Ciklon sa Sredozemlja, koji je zahvatio Јadran i prešao preko Hrvatske, Slovenije i našeg regiona donio je obilne padavine, olujno nevrijeme i poplave. Odnio i nekoliko žrtava. Sve ovo posljedica je klimatskih promjena, sa sve učestalijim, intenzivnijim i ekstremnijim promjenama vremena.

Od ekstremnih 40 strepeni Celzijusa, preko pljuskova sa grmljavinom, do olujnih vjetrova preko 100 kilometara na čas – u svega nekoliko dana. Da nije normalno i nije prijatno – jednoglasni su građani.

Za razliku od prethodne dvije sušne godine, ovu karakteriše nestabilno vrijeme uz obilne intenzivne padavine i nepogode, a to je glavna odlika klimatskih promjena – kažu meteorolozi, podsjećajući da su se ovake vremenske prilike dešavale i ranije, ali je novina njihova učestalost i intenzitet, koje sigurno možemo da očekujemo i u budućnosti.

– Zato imamo ovako sveukupno vleiku štetu, pogotovo u određenim predjelima, na sjeverozapadu i sjeveru Blakana, s obzirom da su se ove oluje najčešće premještale od Slovenije, Hrvatske, preko sjevera Republike Srpske i dalje ka Srbiji. Naravno povremeno je bilo tih nepogoda i nešto južnije, ali najveće nepogode zabilježene su upravo u ovom regionu – rekla je Milica Đorđević, meteorolog u Republičkom hidro-meteorološkom zavodu.

Klimatolozi današnje vrijeme i klimu u žargonu nazivaju “na steroidima” jer su sve pojave, i sve ekstremnije, a to potvđuju prizori iz regiona u proteklim sedmicama.

Napominju da ne postoji tranzicija klime u jednom smjeru, pa da znamo na šta da se navikavamo.

Ono što možemo da uradimo je da napravimo bolji sistem odbrane od poplava i bolji sistem za obavještavanje građana u slučaju olujnog nevremena.

– Ono što smo sad vidjeli će možda čak biti i neka vrsta prosječnog ekstrema u budućnosti. Mi u budućnosti možemo da očekujemo to što sad vidimo kao najekstremnije vrijeme, da postane neka vrsta prosjeka, neka vrsta očekivanog događaja, a ono što će nas u budućnosti iznenaditi, to će sigurno biti ekstremi koji će biti značajno jači od ovih – naveo je Vladimir Đurđević, klimatolog.

Ovakve atmosferske prilike, naučnici su predvidjeli prije nekoliko decenija. Ako je vjerovati ovovremenim, umjerena kontinentalna klima nešto je sa čim se polako pozdravljamo.

A da “poslije kiše, uvijek dođe sunce” pokazuju i kratkoročni prognostički modeli koji najavljuju stabilizaciju vremena u narednih desetak dana i ljetne temperature, kako i dolikuje avgustu.

Autor: RTRS