Građani Slovenije danima se bore sa najgorom prirodnom katastrofom u novijoj istoriji, gdje je poplavama pogođeno dvije trećine zemlje, a procjene su da će šteta iznositi više od pola milijarde evra.

Poplave odnijele tri života

Prema do sada dostupnim podacima, vrijeme i katastrofalne poplave koje su zahvatile cijelu Sloveniju odnijele su tri ljudska života.

Policija još istražuje okolnosti koje su doveli do smrti, ali prema do sada dostupnim informacijama, čini se da su sve tri žrtve mogle nastradati u poplavama ili nevremenu.

Muškarac pronađen u septičkoj jami nakon poplava

Ljubljanska policija primila je jutros dojavu da je u septičkoj jami na području Mosta pri Komendi pronađena mrtva osoba.

Radi se o muškarcu koji je navodno smrtno stradao prilikom otklanjanja posljedica snažnih poplava.

Prema do sada prikupljenim informacijama, muškarac je stradao kada je prilikom izvođenja radova upao u jamu s otvorenim oknom.

Bujica sravnila kuću sa zemljom i urušila most

Apokaliptični prizori dolaze iz Slovenije.

Među njima je i snimak bujice koja je sravnila kuću sa zemljom usljed poplava.

Takođe, na istom snimku se vidi i most, kojeg je voda uništila.

Vlada Slovenije usvojila izmjene Zakona o pomoći u slučaju prirodnih katastrofa

Vlada Slovenije usvojila je izmjene Zakona o oporavku od elementarnih nepogoda, kako bi opštine što brže dobijale finansijsku pomoć od države, prije nego što bude donesena konačna procjena štete, izjavio je ministar prirodnih resursa i prostornog planiranja Uroš Brežan nakon hitne sjednice Vlade.

On je rekao da će lokalne zajednice u najkraćem mogućem roku moći da pomognu ljudima pogođenim poplavama.

Kako je objasnio, prijedlog zakona predviđa opciju da država ugroženoj opštini unaprijed plati 20 odsto prvobitno procijenjene štete za izvođenje najhitnijih popravki.

“Time će se ubrzati dodjela sredstava u vidu avansa prije nego što se donese konačna procjena štete i konačni program oporavka. Prijedlog zakona mijenja i neka pravila za naknade štete u poljoprivredi; na primjer, farmeri koji su osigurali svoje usjeve moći će da dobiju 100 odsto isplatu za izgubljene usjeve na osnovu ‘de minimis’ šeme“, rekao je Brežan.

Sloveniji poslata humanitarna pomoć iz više zemalja

Pojedine evropske zemlje uputile su humanitarnu pomoć Sloveniji, nakon poplava koje su pogodile tu zemlju.

– Prvi kamioni sa humanitarnom pomoći za Sloveniju poljskog Crvenog krsta krenuli su iz Poljske – saopštila je Ambasada Poljske u Ljubljani.

Kako se dodaje, dobrovoljci iz Poljske već su pomogli na terenu.

 

Pomoć Sloveniji, ponudila i Republika Srpska, Novitović: Oštećen veliki broj infrastrukturnih objekata

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović rekao je da je veliki broj infrastruktrnih objekata oštećen tokom poplava u Sloveniji.

“Čiste se i saobraćajnice i ubrzano se radi. Evakuacije su brzo izvršene i nema životno ugroženih”, istakao je Novitović.

Istakao je da su veliki štete.

“Mi smo ponudili pomoć i radimo na terenu. Radimo u koordinaciji sa kolegama iz Slovenije. Vrijeme se stabilizovalo, danas ne očekujemo probleme”, naveo je Novitović.

Izvor: ATV