Источно Сарајево - Додик, Стевандић

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne postoji nikakav državni projekat Republike Srpske i Republike Srbije da uvećaju broj žrtava u Jasenovcu, s obzirom na činjenicu da o tome postoje razni izvori, argumenti i podaci.

Na pitanje da prokomentariše izjavu koju je dao vladika pakračko-slavonski Jovan da je slučaj revizionizma u Srbiji i Republici Srpskoj masivan kada je riječ o broju žrtava u Jasenovcu, Dodik je odgovorio da niko u Republici Srpskoj i Republici Srbiji ne govori na pamet o broju žrtava bilo gdje, a pogotovo u Jasenovcu, te da mu nije jasno odakle ta izjava vladike Jovana koju je dao nekada ranije.

– Odlučno odbacujem bilo kakavu mogućnost da je državni projekat Srbije i Republike Srpske da se uveća broj žrtava u Jasenovcu. O zločinu u Jasenovcu su se vodile i vode mnoge naučne i druge rasprave, postoje razni izvori, činjenice i podaci – naglasio je Dodik.

Nažalost, dodao je predsjednik Republike Srpske, komunistička vlast nije dozolila da se utvrdi tačan broj žrtava, a same ustaše su prikrivale taj broj kroz razne oblike spaljivanja i utapanja žrtava, tako da svaka žrtva nije mogla biti identifikovana.

On je rekao da ga je posebno pogodio dio izjave gdje vladika pokušava da negira samo one izvore sa srpske strane koji govore o broju stradanja, a nije pomenuo one sa hrvatske koji minimizuju taj broj.

– Iz Hrvatske dolaze sramni podaci koji govore da je u Jesenovcu bilo tek 35.000 do 80.000 žrtva – naglasio je predsjednik Srpske, dodavši da je nepobitna činjenica da je Jasenovac bio masovno mjesto pomora Srba u Drugom svjetskom ratu i to niko ne može da opovrgne.

Autor: SRNA/Srpskainfo