Republika Srpska mora biti jedinstvena u odbrani prava i zaštite ustavnog poretka, rekao je u našem Јutarnjem profesor ustavnog prava Milan Blagojević, komentarišući optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

Ističe da se optužnica ne oslanja na zakon Parlamenta, nego na nasilje Kristijana Šmita koji je 1. jula ove godine protivpravno nametnuo svoju samovolju kao navodni zakon.

– Republika Srpska je natjerana da brani ustavni poredak od Kristijana Šmita i Ustavnog suda BiH – rekao je Blagojević.

Blagojević je naglasio da se podanički tip nekultutre u pravosuđu BiH iz Ustavnog suda prenio u sve pore pravosudnog života.

Istakao je da Ustavni sud umjesto da štiti Ustav BiH učestvuje u kolonizaciji i desuverenizaciji BiH.

– Sve ovo što radi Šmit je nezabilježen slučaj u istoriji Ujedinjenih nacija – kaže Blagojević.

Navodi da Povelja Ujedinjenih nacija ima funkciju u međunarodnim odnosima, kao ustav u jednoj zemlji.

– Ništa se ne može raditi suprottno Povelji. Јasno se propisuje da se UN i države člance moraju postupati sa načelom suverenosti i jednakosti država. Ništa u ovoj Povelji ne dozvoljava da se bilo koji organ UN miješa u unutrašnja pitanja jedne zemlje – kaže Blagojević.

Blagojević kaže da UN nemaju pravo, kao ni druge države da se miješaju u unutrašnja pitanja druge države.

– Posebno nemaju pravo pojedinci da to rade. Od Karlosa Vestendorpa nije se u BiH desilo da neko kaže “ako ne poštujete moju volju, to je krivično djelo”. To je uradio nelegalni Kristijan Šmit – kaže Blagojević.

Ističe da je to kršenje suvereniteta BiH, Dejtonskog sporazuma i Povelje UN-a.

Autor: RTRS