Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentarisao je optužncu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i poručio da je BiH “trapavo, traljavo, nesposobno vođena kolonija na kojoj se iživljava šačica trećerazrednih birokrata”.

Milanović je istakao da se tako neće smiriti situacija, a za Kristijana Šmita je rekao da je penzionisani njemački političar koji nije ostavio nikakav trag i koji “štiti svoju zadnjicu”.

“Mijenja zakone kako hoće, krivični zakon mijenja kako hoće, a gdje je bio prije godinu dana kad je tim istim ovlštenjima mogao promijeniti izborni zakon BiH… bez da krši Dejtonski Ustav, i spriječiti da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva. To nije napravio, ali da bi zaštitio svoju zadnjicu i svoju reputaciju promijenio je krivični zakon prema kojem je ono što je Dodik napravio – krivično djelo. To se zove kolonijalna uprava i to uništava tu zemlju”, rekao je Milanović novinarima.

Milanović je rekao da je Šmit iza sebe ostavio nebitan trag i da je od strane nekog instaliran za kolonijalnog upravnika u BiH, te naglasio da nema mandat Savjeta bezbjednosti (UN-a) i da iza njegovih poteza stoje neke ambasade u toj zemlji navodeći američku.

“Je li to način smirivanja situacije u BiH, deeskalacije?”, upitao je hrvatski predsjednik dodajući da će nastaviti da poziva “sve faktore ovog prostora, Hrvate, Srbe, Bošnjake, da razgovaraju bez tih kolonijalnih upravnika”.

“BiH je trapavo, traljavo, nesposobno vođena kolonija na kojoj se iživljava šačica trećerazrednih birokrata koji mogu izmišljati nova krivična djela, ali kad trebaju napraviti jednu potpuno banalnu stvar kao što je zaštititi hrvatski narod u BiH i spriječiti tu devijaciju da neko treći može birati tvog predstavnika – onda mu se ženi kćer il mu se teli krava, onda baš nema vremena. O tome ja govorim”, zaključio je Milanović.

Izvor: ATV