Na Kozari je završena 15. Likovna kolonija “Sreten Stojanović” u okviru koje je devet umjetnika neopterećenih motivom i tehnikom prethodnih šest dana stvaralo umjetnička djela.

Izvršni organizator kolonije je bio prijedorski Muzej Kozare , čiji je direktor Dragana Mamić novinarima izjavila da je kolonija protekla u veoma radnoj i pozitivnoj atmosferi i predivnom ambijentu koji je trebao da bude dodatna inspiracija umjetnicima.
“Selektor Danko Brkić učinio je ove godine za koloniju izvanredan potez i pozvao kao učesnike eminentne i istaknute slikare u svijetu umjetnosti što će biti i dodatni kvalitet ove kolonije”, istakla je Mamićeva.
Selektoru , inače redovnom profesoru Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci Danku Brkiću ovo nije bilo prvo učešće na koloniji jer je do sada bio učesnik tri likovne kolonije ” Sreten Stojanović” i u Prijedoru je do sada imao tri samostalne izložbe i bio učesnik u kolektivnim izložbama.

Brkić je izjavio da je to što je predložen da bude selektor Likovne kolonije ” Sreten Stojanović” nosilo određenu težinu i veliku odgovornost.
” Vodio sam računa da to budu istaknuti likovni stvaraoci kako bi , između ostalog, opravdao i moje prethodnike koji su strogo vodili računa ko će biti učesnik u koloniji. Tu su bile različite generacije , različitog senzibiliteta , tehnike i različitog karaktera i razmišljanja o slici, uz moju želju da to ne bude samo slika nego i grafika i skulptura”, rekao je Brkić.
On je dodao da su tako među učesnicima bili Mira Maoduš, profesor Zdravko Milinković i grafičar Risto Antunović , potom Andrea Krnetić, LJubica Miljković, Nataša Jurošević.
” Budući da Akademija umjetnosti u Banja Luci ove godine obilježava 25 godina među učesnicima kolonije su bili i polaznici prve i zadnje generacije Marin Milutinović i Dajana Ćuk, koja je i dobitnik nagrade za slikarstvo Akademije umjetnosti za prošlu godinu “, rekao je Brkić.
Rame uz rame sa osam učesnika kolonije stvarao je i selektor.
” Imao sam jedinstvenu priliku da na Kozari radim portret Diane Budisavljević čiji lik i djelo nije potrebno posebno isticati osim onoga što svi znamo da je tokom Drugog svjetskog rata u logoru smrti Jasenovac njenim požrtvovanjem , zalaganjem i rizikom spaseno preko 12 000 djece uglavnom sa Kozare. To je bio razlog da uradim portret i da na svoj način doprinos zahvalnosti jednoj takvoj osobi, našoj heroini”, rekao je Brkić.
Među najmlađim učesnicima bila je Dajana Ćuk koja je istakla da joj je bila čast da bude učesnik Likovne kolonije ” Sreten Stojanović”.
” Važno mi je što sam bila dio ovog projekta, da se družim i razmjenjujem iskustva sa drugim umjetnicima koji su mnogo stariji od mene, a radila sam enterijer, tehnikom akril na platnu “, rekla je Ćuk.
Da bude učesnik ove kolonije sa zadovoljstvom je prihatio i profesor Zdravko Milinković koji je u ambijentu Kozare bio prvi put prije tačno 15 godina.
” Sve je bilo savršeno, a što se tiče same tematike koja je bila slobodna, meni se desilo da sam prespavajući prvu noć ovdje čuo pijetlove koji sam predstavio na slici, a što je samo jedan od mnogo sadržaja koje nudi Kozara , kao što je fenomenalan ambijent što je samo po sebi za nas bio svojevrstan doživljaj”, rekao je Milinković.
On je dodao da ga je posebno dojmio izbor selektora da se sretnu umjetnici različitih generacija.
” Tako smo mogli i da se malo odmerimo ko šta čini i kako radi i bili se veoma dobro odabrani učesnici što mi se čposebno dopalo”, rekao je Milinković.
Koliko je Kozara stvarno bila inspirativna pokazaće izložba radova nastalih na ovoj koloniji, a koja je zakazana za 28. avgust u Muzeju Kozare.Izvršni organizator Likovne kolonije je Muzej Kozare, pokrovitelj grad Prijedor, a sponzor Hotel “Bijele vode”.

Izvor: prijedorgrad