Za pravoslavne hrišćanske vjernike 14. avgusta počinje dvonedjeljni Gospojinski post. Jedan je od najstrožih postova, a obilježava se u znak sjećanja na smrt Bogorodice i dan kada se uspela na nebo.

Velikogospojinki post prvi put pominje se u 9. vijeku. Konačno je Ustanovljen na Carigradskom saboru 1166.

Uvijek počinje na Dan sedmorice braće Makaveja i njihove majke, koji su pogubljeni mučeničkom smrću.

Najmlađi od svih višednevnih postova, uveden je u čast i prema primjeru Presvete Bogorodice, Majke Božije, koja je vrijeme prije smrti provela u stalnom postu i molitvi.

Podsjeća da su, uz svedenu trpezu i smirene strasti, milostinja i opraštanje prvi na putu kojim tijelo i duša postanu smirena cjelina, što vodi saznanju i spasenju u božjoj milosti.

Ovaj post je najkraći od četiri godišnja posta, traje dvije nedjelje, do 28. avgusta, ali je najstroži. Naime, tokom sljedeće dvije sedmice se posti na vodi, osim nedjeljom kada su dozvoljeni ulje i vino, izuzev praznika Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta, kada je dozvoljeno jesti ribu.

Treba imati u vidu i da post ima dvije strane: tjelesnu i duhovnu. Tjelesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porijekla. Duhovni post podrazumijeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i djela.

Tjelesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspješnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju kroz tjelesne želje. Stvarni post koji obuhvata i tjelesni i duhovni aspekat, privodi čovjeka smirenju. Oslobađanje duha i tijela od pogrešnih misli i djela uz molitve predstavlja suštinu hrišćanskog posta.

Post je posvećen Bogorodici, a vjeruje se da je posebno važan za žene i majke, njihov mir i radost i pričešće na praznik Velike Gospojine, praznik posvećenog majkama i djeci. Vezuje se za bosiljak, božju biljku, piše Kurir.

Svi običaji za sutrašnji dan vezuju se za vodu i bosiljak za koji se vjeruje da je božja biljka. Zato, prema narodnom vjerovanju, sutra u jelo treba staviti malo bosiljka, i poslužiti ga ukućanima. Vjeruje se da na taj način Presveta Bogorodica štiti od zla.

Izvor: Srpskainfo