Darko Banjac, predsjednik Narodne partije Srpske, uputio je pismo podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodik protov kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog “nepoštivanja odluka visokog predstavnika”.

Banjac u pismu navodi da danas ponovo proganjaju, prijete i sankcionišu one koji ispunjavaju svoju dužnost za koju su birani od svoga naroda, te pokušavaju da optuže i sude Republici Srpskoj i srpskom narodu kroz njihove na demokratskim principima izabrane predstavnike.

“Kada vide da ništa ne mogu, onda podižu optužnicu protiv čovjeka koji je postupio po odluci Narodne Skupštine Republike Srpske, protiv čovjeka koji ne da da se objavljuju odluke nepostojećeg visokog predstavnika a koji kao pojedinac i ne može po ni jednom aktu međunarodnog prava donositi zakone. Koji je kao izabrani predsjednik Republike Srpske potpisao zakone jer mu to ustav nalaže”, navodi se, između ostalog, u pismu.

Pismo Draka Banjca prenosimo u cjelosti, bez izmjena:

“Poštovani predsjedniče Republike Srpske,

Kroz vijekove naše istorije srpski narod se borio za svoju slobodu, za svoju državu. U toj borbi uvijek je poštovao druge, tuđe nije želio, ali svoje nije dao.

Kroz vijekove su nas proganjali, zabranjivali, otimali našu zemlju, ubijali i protjerivali. Ali kroz sve te vijekove naše istorije postojali su ljudi-pojedinci,  koji su u ime svoga naroda, birani od naroda,  prolazili tu istu borbu i golgotu.

Ali ni jednoga trenutka nisu ustuknuli, pokleknuli, odstupili ili se dogovorili radi svog ličnog komoditeta. Vodili su svoj narod i preuzimali na sebe ogroman teret jer su za to birani.

I kroz istoriju su neprijatelji zabranjivali da im se spominju imena. Ali naš narod nije poslušao, šaputao je i gromoglasno izgovarao imena onih koji su u ime njih se borili za pravo da živimo na svojim ognjištima za slobodu i na kraju za državu.

Danas se ponovo istorija ponavlja. Danas ponovo proganjaju, prijete i sankcionišu one koji ispunjavaju svoju dužnost za koju su birani od svoga naroda, ne mareći za svoj licni  komoditet. Danas proganjaju i sankcinišu njih, njihovu djecu, pa čak i njihove unučiće. Hoće da zatru da nijedan Srbin više ne digne glas.

Danas pokušavaju da optuže i sude Republici Srpskoj i srpskom narodu kroz njihove na demokratskim principima izabrane predstavnike. Kada vide da ništa ne mogu, onda podižu optužnicu protiv čovjeka koji je postupio po odluci Narodne Skupštine Republike Srpske, protiv čovjeka koji ne da da se objavljuju odluke nepostojećeg visokog predstavnika a koji kao pojedinac i ne može po ni jednom aktu međunarodnog prava donositi zakone. Koji je kao izabrani predsjednik Republike Srpske potpisao zakone jer mu to ustav nalaže. Potpisao Zakon da se ne mogu primjenjivati odluke ustavnog suda vjestačke državne zajednice BiH jer u njemu sjede stranci i  jer su političke. Hoće da sude izabranom od našeg naroda predsjedniku Republike Srpske jer brani ustav, brani pravo na slobodu, brani Dejtonski sporazum, brani naša ognjišta. Jer radi ono zašto smo ga birali.

Odlučili ste da žrtvujete svoj licni komoditet i komoditet svoje porodice. Izabrali ste između slobode svoga naroda i dogovora sa pojedinim strancima svoj narod i Republiku Srpsku.

Čovjek ste koji mi je rekao da neće i ne može odustati od naše slobode, i da nećete sklopiti dogovore sa bilo kim na štetu Republike Srpske. Zato danas treba da budemo jedinstveni, da se grupišemo i da branimo pravo, slobodu i našu Republiku Srpsku. Da podignemo glas protiv pravnog nasilja, sile, sankcija i pretnji.

Postovani druže, prijatelju i saborče, postovani predsjedniče naše Republike,  kao predsjednik Narodne partije srpske  i Narodna partija srpske stojimo uz tebe rame uz rame u borbi za opstanak našeg naroda na svojim ognjištima, naše slobode, za pravo i pravdu i za našu Republiku Srpsku.”

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republika Srpska Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića. Dodika terete zbog “nepoštivanja odluka Kristijana Šmita”, dok je protiv Lukića podignuta optužnica zbog objave ukaza u Službenom glasniku Srpske.

Izvor: ATV