Savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić rekao je da optužnica protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Miloša Lukića ima političku dimenziju i da se samim podizanjem optužnice “udara” na najviši organ Republike i tako šalje poruka srpskom narodu da svaki građanin može da odgovara za navodno nepoštovanje odluka nelegitimnog viskog predstavnika.

– Metodom analogije ovakve optužnice bi mogle biti podignute protiv bilo koga – ministra pravde, poslanika u Narodnoj skupštini, građan, svakog ko navodno ne poštuje odluke nelegitimnog lica koje se predstavlja kao visoki predstavnik – rekao je Romić za RTRS.

On je podsjetio da je predsjednik Srpske najavio podnošenje tužbe protiv tužioca, ističući da je riječ o udžbeničkom primjeru zloupotrebe službenog položaja u političke svrhe.

Romić je istakao da je pravo na strani Dodika i Lukića, navodeći da Tužilaštvo i Sud BiH ovu pravnu borbu ne mogu da dobiju.

– Nadam se da će Sud BiH pokazati razumnost i stručnost i da neće potvrditi optužnicu. Međutim, ne treba se zamajavati da neće biti pod istim pritiskom kao Tužilaštvo – naglasio je Romić.

Autor: RTRS