Milorad Dodik bio je za Radovana Karadžića tamo gdje je trebalo da bude, bez obzira na cijenu i na rizike, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

– Pitaju Dodika iz SDS-a gdje je on bio za Karadžića?! On je bio tamo gdje je trebalo. Bez obzira na cijenu i na rizike. A gdje ste vi gospodo bili?! – napisao je Kovačević na društvenoj mreži Iks.

Na vaše banalne i patetične poruke da Dodik nije Srpska i da ga zato nećete podržati, Kovačević podsjeća, da je Dodik voljom naroda i građana Republike Srpske izabran za predsjednika Republike.

On je podsjetio da u Ustavu Srpske jasno piše da “Republiku predstavlja i njeno državno jedinstvo izražava predsjednik Republike”.

Kovačević je istakao da je, u tom smislu, potpuno jasno da je napad na predsjednika, pogotovu u ovom slučaju u kojem je protiv njega podignuta sramna optužnica zbog toga što je uradio nešto što je njegova ustavna obaveza, definitivno napad na Republiku Srpsku i na sve njene građane.

Kovačević je podijelio i kratki video-snimak Dodikovog svjedočenja u Haškom tribunalu kao svjedoka odbrane Radovana Karadžića.

U video-snimku se jasno čuje da Dodik, na Karadžićevo pitanje je li SDS rukovodila zločinima, odgovara da SDS nije rukovodila zločinima i da je SDS bila vladajuća politička partija.

Dodik je tom prilikom naveo i da je Alija Izetbegović vodio politiku opasnih namjera i napravio temelj za sukob na prostoru BiH, te dodao da je SDA bila formirana kao prva nacionalna i nacionalistička stranka koja je svojim djelovanjem uporno pokušavala da naruši pažljivo izbalansiranu situaciju u BiH.

U nastavku svjedočenja Dodik je negirao umiješanost Radovana Karadžića u rukovođenju zločinima u BiH.

– Pod punom odgovornošću ovdje, pod zakletvom, mogu da kažem da na svim sastancima i susretima sa Karadžićem, a njih je najčešće bilo na skupštinskim zasjedanjima u toku rata, nikada nisam čuo zahtjev ili traženje od bilo koga da počini bilo kakav zločin – naglasio je Dodik u svjedočenju u odbrani Karadžića.

Autor: RTRS