Krajiška ljepotica Kozara danas je bila u znaku Međunarodne biciklističke trke „Grand  PRIX Prijedor 2023“  koja je okupila preko 150 biciklista iz preko 20  zemalja.  Organizator trke bio je Biciklistički klub „ Kozara -prosajkling „Prijedor, a pokrovitelj Grad Prijedor.  Prvo mjesto u ženskoj konkurenciji osvojila je Ukrajinka Yana Belomoina, druga je bila Theresia Schwenk iz Njemačke, a treća Gabrieala Wojtyla iz Poljske. Riječ je trci elit  za žene. U istoj trci, u muškoj konkurenciji  prvo mjesto osvojio je  Wawak Bartolomej iz Poljske,drugi je Filipo Fontana iz Italije, a treći Rok Naglič iz Slovenije. Zadovoljan je i organizator, biciklistički klub „Kozara -prosajkling“ Prijedor. Riječ je o međunarodnoj trci visokog ranga, klase C1 , disciplini kros kantri , olimpik iz kalendara Svjetske biciklističke federacije. „Imamo jedan biciklistički spektakl, nezapamćen čak u biciklizmu u  našoj zemlji.Trka je jako bitna iz razloga što svi biciklisti, u svim kategorijama, prikupljaju bodove za svjetsku rang listu . Takođe prikupljaju bodove za narednu Olimpijadu, a i klasa same trke  donosi veliki broj bodova“, kaže Goran Garača, predsjednik BK „Kozara“. Na stazi se po riječima Darka Dakića , člana UO ovog biciklističkog kluba, intenzivno radilo punih mjesec dana, a same pripreme potrajale su čak  godinu, praktično od završetka posljednje, šeste trke.

„Staza je vrlo zahtijevna i po reakcijama takmičara jedna od boljih koje su vozili . Svake godine je  nadograđujemo, imamo te atraktivne elemente, veći dio staze je u šumi .“, kaže on i dodaje da čim se prestane s ovom trkom starta s pripremama za narednu.

Međunarodna biciklistička trka podršku je dobila i od  Grada Prijedora.  Aleksandar Milješić, v.d. načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije ističe da su Grad Prijedor i Gradska uprava  ponosni na ovu manifestaciju  i na  BK „Kozara-prosajkling“  Prijedor kojem daju punu podršku. „Kako bi smo u budućnosti mogli da budemo dio ove evropske i svjetske porodice koja dolazi na Kozaru.  Prezadovoljni smo jer i grad Prijedor ostvaruje beneftite od jedne ovakve manifestacije, jer  imamo preko 500 noćenja , preko 150  učesnika iz preko 20 zemalja“, rekao je Milješić.

Nesporno trka na Kozari u kojoj su se biciklisti takmičili u pet diciplina na stazi  s visinskom razlikom po krugu od 119 metara, je u rangu evropskih i svjetskih manifestacija. Ima i ogroman turistički značaj jer biciklisti u Prijedoru i na Kozari borave najmanje  dva dana. Na Kozari su danas dežurale i ekipe hitne  pomoći prijedorskog  Doma zdravlja , kao i Gorska služba spasavanja, koje na svu sreću, jer povrijeđenih nije bilo, nisu imali nikakvih intervencija.

Izvor: kozarski