Vodeći izraelski istoričar i stručnjak za Holokaust Gideon Grajf rekao je da mu se čini da postoji nacionalna zavjera države Hrvatske da smanji broj ubijenih u Јasenovcu i da su mnogi u toj zemlji, uključujući i neke uticajne političare, pokušali da umanje značaj Јasenovca, ali i broj žrtava u tom logoru

Grajf je oštro odbacio navode da srpske vlasti namjerno uvećavaju broj žrtava Јasenovca.

– Ono što zapravo vidimo su pokušaji da se drastično smanji broj žrtava koji dolaze iz vrha hrvatskog političkog rukovodstva – rekao je za RT Balkan Grajf, koji je autor velikog broja naučih radova o toj temi, među kojima je i kapitalno djelo “Јasenovac, Aušvic Balkana”.

Grajf je istakao da je, da bi utvrdio broj ubijenih u logoru Јasenovac, prvom logoru za uništenje u Evropi tokom Drugog svjetskog rata, koristio mnoge arhivske i istorijske izvore, ali da su za njega najpouzdaniji i najautentičniji oni koje je objavila najpouzdanija, najpoznatija i najuglednija naučna institucija u cijelom svijetu – Јad Vašem u Јerusalimu.

– Oslanjao sam se uglavnom na tri publikacije Јad Vašema: Prva je “Istorija Holokausta – Јugoslavija”, koju je uredio profesor Menahem Šelah, a izdao Јad Vašem 1990. godine. U njoj na 189. strani piše da se “700.000 ubijenih može smatrati realnim brojem”, slična brojka objavljena je i u istoj knjizi i na stranicama 173, 188, 189. i 199 – naveo je Grajf.

On je dodao da je drugi izvor “Registar zajednice – Јugoslavija”, koji je uredio Cvi Loker, a izdao Јad Vašem 1988. godine.

– U toj knjizi na strani 316, pod terminom “Јasenovac” piše: “Prema zvaničnim procenama, u mreži jasenovačkih logora stradalo je 700.000 ljudi. Ogromna većina bili su Srbi, ali među njima je bilo i 20 do 25 hiljada Јevreja iz Hrvatske i Bosne, kao i mnogi Romi” – naveo je Grajf.

Prema njegovim riječima, treći izvor “Enciklopedija Holokausta”, glavni i odgovorni urednik: profesor Izrael Gutman, izdao je Јad Vašem i biblioteka Hapoalim 1990. godine.

– U trećem tomu, o “Јasenovcu”, na strani 575, piše: “U logoru Јasenovac ubijeno je 600.000 ljudi, većinom Srba, Јevreja, Roma i protivnika ustaškog režima” – objasnio je Grajf.

Grajf je istakao da kao odgovoran istoričar, koji teži da se osloni na pouzdane, autoritativne i autentične izvore, smatra da bilo koji istorijski podatak objavljen u izdavačkoj kući Јad Vašem posjeduje nemjerljivo veći kredibilitet i autentičnost od bilo koje druge publikacije bilo gdje u svijetu.

Govoreći o kritikama pojedinaca u Hrvatskoj, Izraelu, ali i Srbiji da promoviše “naduvane brojke” i tako daje vjetar u leđa “srpskim nacionalistima”, Grajf kaže da nema nikakve porodične veze sa Balkanom, već da mu je jedini cilj traženje istorijske istine.

– Tvrdnja da “naduvavam” cifre ubijenih je smiješna i nema osnova. Nisam u srodstvu sa porodicama sa Balkana, nemam ni srpske ni hrvatske ni rođake u BiH, nemam nikakve interese u regionu Balkana i iznad svega nikada nisam imao, i još uvijek nemam interesa da narušavam istoriju. Јa sam nezavisni jevrejsko-izraelski istoričar i nemam nikakav interes da iskrivljujem istinu o Јasenovcu – naglasio je Grajf.

On je istakao da se, osim ranije navedenih izvora, oslonio na još jedan veoma važan i iznenađujući izvor – izvještaje njemačkih oficira, uključujući generala Gleza fon Horstenaua, čiji se broj ubijenih poklapa sa brojkama koje iznosi u knjizi.

Grajf je napomenuo da bi revizioniste trebalo tražiti na drugoj strani.

– Na primjer, bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman ističe zabludu od 30.000 žrtava u Јasenovcu. On je, dakle, pravi revizionista. To je značajan oblik istorijskog revizionizma, a da ne spominjemo antisemitske stavove i poricanje Holokausta koje je iznosio nekadašnji predsjednik Hrvatske, koje je unio i u svoju zloglasnu knjigu – ukazao je Grajf.

On je napomenuo da je izuzetno sumnjiva činjenica da je logor nakon rata zbrisan sa lica zemlje, kao i to što je za vrijeme komunizma ubrzo nestalo interesovanja za istraživanje zločina počinjenih u Јasenovcu, te naveo da je vrlo moguće da pojedine strane, kako tad, tako i sad, nisu imale interesa da se otkrije istina o tome šta se dešavalo u tom logoru.

– Broj žrtava nikada neće biti poznat jer je toliko važnih artefakata namjerno uništeno neposredno nakon rata. Samim tim, pitanje koje je i dalje otvoreno je – zašto bi neko poslije rata uništio sve zgrade u Јasenovcu? – pita Grajf.

Autor: SRNA/RTRS